Pedepse mai aspre pentru cei care nu respectă carantina

Guvernul a aprobat, într-un proiect de ordonanță de urgență, o serie de modificări aduse Codului Penal privind înăsprirea pedepselor și sancțiunilor impuse celor care comit infracțiuni în contextul epidemiei de coronavirus. Noile pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că  Guvernul a decis modificarea Codului Penal privind infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus.

“Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. În cazul în care comite un fals și nu spune din ce țară vin, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare. Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina sau măsurile dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane. Datoria Guvernului este să apare sănătatea cetățenilor, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă regulile”, a spus premierul Ludovic Orban.

Potrivit OUG, omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane autorizate sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu şi cinci ani, conform Ordonanței de Urgență de modificare a Codului penal.
Aceeaşi pedeapsă se va aplica persoanelor care nu respectă carantina sau spitalizarea, dacă astfel se răspândeşte boala, în timp dacă în acest fel se produce moartea unor oameni pedeapsa a fi între 5 şi 12 ani.
Transmiterea unei boli despre care o persoană ştie că o are se pedepseşte cu închisoare între doi şi şapte ani, iar dacă au fost vătămate persoane – între 3 şi zece. Dacă în acest fel se ajunge la moartea unor persoane, pedeapsa este între 7 şi 15 ani de închisoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.