VIDEO | Pandemia de COVID-19 a afectat și depunerea cererilor APIA pentru subvenții

Pandemia de COVID-19 a afectat și depunerea cererilor Apia pentru subvenții. Cu toate că de la nivel central s-a anunțat suspendarea campaniei, funcționarii Apia au găsit o metodă să nu supraîncarce activitatea de primirea a documentelor pentru subvenții atunci când fermierii vor avea liber să depună cererea unică.

Având în vedere că adresabilitatea la centrele Apia din Maramureș era de peste 700 de persoane pe zi, la Agenția pentru PLăți și Intervenții în Agricultură, încă din 16 ianuarie s-a luat decizia să nu se mai lucreze cu plublicul, tocmai pentru a proteja angajații instituției de posibilitatea infectării cu noul virus. Astfel Preluarea ”online” a cererilor pentru subvenții funcționează în această perioadă în care producătorii agricoli nu pot merge la centrele Apia pentru a depune documentele pentru banii europeni și naționali.

”Asta nu înseamnă că centrele Apia nu mai funcționează. Noi nu mai lucrăm direct cu publicul, însă, derulăm în această perioadă activități pentru autorizarea la plată a membrilor Apia,autorizarea pentru măsurile de bunăstare a animalelor la spcial de pasăre și porc. Aceștia își vor primi banii în următoarele zile. Se lucrează și la actualizarea suprafețelor în sistemul IPA online, pe anul 2020,de către funcționarii responsabili din cadrul Apia”, spune Ioan Florin Urs, director executiv Apia Maramureș.

Primăriile din județ vor elibera adeverințele cu datele necesare din Registrul Agricol și în absența fermierilor. Acestea vor fi trimise printr-un reprezentant către centrele Apia din județ, periodic.

”În continuare, noi vom realiza toate procedurile care se pot face la nivel de agenție,iar comunicarea cu fermierii se va face onlie sau telefonic”, spune Ioan Florin Urs.

Astfel, funcționarii APIA primesc documentaţiile aferente şi în format electronic. Prezenţa fermierului pentru semnătura finală rămâne obligatorie, dar se va putea face doar atunci când lucrurile vor reintra în normal şi se va relua programul cu publicul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.