VIDEO | Cabinetele policlinicilor s-au închis, iar sarcinile medicilor specialiști au fost preluate de către medicii de familie

Cabinetele Policlinicilor s-au închis, iar sarcinile medicilor specialiști au fost preluate de către medicii de familie. Pe când unii se plâng de supraîncărcarea sarcinilor în această perioadă de epidemie cu COVID-19, alții fac apel la pacienți să nu-și neglijeze sănătatea în această perioadă și să țină legătura cu medicul de familie..

Cabinetele medicale din Policlinică s-au închis, iar sarcinile medicilor specialiști au fost pasate către medicina primară.

”Părerile sunt pro și contra. PĂrerea mea e că în aceste două săpămâni în care va fi închis ambulatoriul vom avea nevoie de toate specialitățile. E clar că medicul de familie nu poate acoperi toate aceste specialități. Ce putem face este să încercăm să nu trimitem mai departe decât cazurile care ne depășesc competența sau urgențele. În rest, medicul da familie își face treaba în fiecare zi pentru care are contract cu CAS”, spune Gheorghe Lascu, medic specialist de medicină generală.

În această perioadă de restricții aplicate mai ales persoanelor în vârstă, care au indicații să stea cât mai mutl posibil în casă, unii pacienți din această categorie nu s-au mai prezentta la medicul de familie pentru reteța lunară.

”Am observat că mulți dintre dumneavastră, dragi pacienți în vârstă cu afecțiuni cronice, nu v-ați prezentat la cabinet. Chiar dacă sunteți cu vârstă de peste 65 de ani, nu vă neglijați, vă rog, tratamentul pentru boala dumneavosatră cronică. Luați contact cu medicul de familie și vă putem trimite rețeta online sau trimiteți pe cineva din familie după ea. Fac un apel să nu intrați în panică, stați acasă și vă tartați, dacă apar probleme sunați și dacă este cazul veniți la cabinet și vă examinăm în condiții spciale. Nu vă neglijați sănătatea în această perioadă”, spune medicul de familie, Gheorghe Lascu.

Medicii de familie au cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate modificarea în regim de urgenţă a pachetelor de servicii medicale și a contractului- cadru astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda pe perioada stării de urgență în mod real și legal, conform contractului de servicii medicale încheiat cu casele de asigurări, triaj și consultații la distanță – prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video – pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor Familie.

La nivel național, medicii de familie sunt mâhniți că au fost supraîncărcți de sarcini în această perioadă, plus că nu li s-au livrat materiale de protecție, din rezerva statului, chiar dacă le-au solicitat pe bani proprii, asta în condițiile în care stocurile furnizorilor particulari sunt goale.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.