VIDEO | Amenzile pentru apelurile false la 112 s-ar putea dubla chiar dacă au fost mărite de curând

 Fiecare apel fals la 112 înseamnă cel puţin un minut răpit din timpul unei persoane care chiar are nevoie de ajutor. La nivelul Compartimentului Primiri Urgențe Sighet, personalul medical se confruntă zilnic cu astfel de cazuri,

În 2019, 31.000 de români au fost prinşi şi amendaţi pentru că au sunat la 112 doar din amuzament. Dar alţi mii de apelanţi, fără urgenţe, au rămas neidentificaţi.

”Din păcate, la nivelul Sighetului și a întregii Depresiuni a Maramureșului există acei buni samariteni, care cheamă ambulanța, pentru orice bețiv căzut în stradă. De exemplu, la echipajul de prim ajutor, două cazuri din trei reprezintă bețivi, care ori stau și se odihnesc, ori au alte motive pentru care nu se pot deplasa sau fac scandal. Mulți sună fără niciun motiv la 112. Am avut un exemplu, un domn cu probleme psihice și bahice care e un client mai vechi al CPU Sighet, a sunat la 112, nu  I s-a dat ambulanță, apoi a sunat de pe alt număr, insistând să primească ajutor de urgență, până la urmă tot a ajuns la spital. Bineînțeles că nu a rămas internat că nu era nici asigurat,  nici nu avea problem grave, singura lui problem fiind cea legată de consumul excesiv de alcool”; spune medicul Gelu Moyș.

Amenzile pentru apelurile false la 112 s-ar putea dubla chiar dacă au fost mărite de curând. Este propunerea unui deputat care îşi doreşte ca jocul acesta de-a şoarecele şi pisica între operatorii de la 112 şi cei care nu au nici o problema gravă să înceteze. Datele sunt îngrijorătoare: aproape jumătate dintre apelurile la 112 nu au legătură cu vreo urgenţă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.