VIDEO | Ajun de Crăciun pentru peste zeci de mii de ucraineni din Maramureș și din Bucovina

Pentru peste zeci de mii de ucraineni din Maramureș și din Bucovina, abia acum încep sărbătorile de iarnă. Ei țin Crăciunul pe stil vechi, după calendarul iulian.

În comunitățile de ucraineni, vechile tradiții sunt păstrate cu sfințenie. Una dintre cele mai importante are deopotrivă valențe culinare și spirituale. Astfel, gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare pentru masa din Ajunul Crăciunului. Toate sunt de post, pentru că dezlegarea la carne începe abia din prima zi de Crăciun. Gospodinele folosesc hribi, fasole, mămăligă, cartofi, dar și varză murată pentru a prepara aceste feluri de mâncare. Ciorba de vară murată și sărmăluțele cu păsat sunt feluri care nu lipsesc din nici o gospodărie. Bărbații se îngrijesc de băuturi.

Cele 12 feluri de mâncare îi simbolizează pe cei 12 apostoli, însă, totodată, simbolizează și cele 12 luni ale anului. Mesenii trebuie să le guste pe toate, spun etnologii. La aranjatul mesei iau parte atât gospodina, cât și gospodarul. În timp ce gospodinele așează pe masă vasele cu mâncare, gospodarii aduc otavă, pe care o presară pe masă. Acest obicei le aduce aminte creștinilor de faptul că Mântuitorul Isus Cristos s-a născut într-o iesle. Un alt obicei este acela al legatului picioarelor mesei. Bărbații aduc un lanț, pe care îl petrec în jurul picioarelor mesei, apoi îl leagă cu sârmă sau un lacăt. Acest obicei reprezintă dorința lor ca întreaga families ă rămână unită tot anul. În timp ce adulții fac aceste pregătiri, copiii merg la colindat, pentru a duce în toate gospodăriile vestea Nașterii Domnului. În multe comunități, în seara de Ajun, oamenii merg în cimitire și aprind lumânări la mormintele celor dragi, pentru ca și sufletele celor trecuți în veșnicie să se bucure de lumina Nașterii Domnului. În prima zi de Crăciun, oamenii se îmbracă în straie tradiționale și merg la biserică.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.