VIDEO | 1 octombrie este o zi cu multiple semnificații

1 octombrie este o zi cu multiple semnificații. Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Ziua Internațională a Medicului și Sărbătoare ”Acoperământul Maicii Domnului”sunt trei sărbători care marchează ziua de 1 octombrie.

 Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an, la 1 octombrie. pentru promovarea drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii.

Instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106, sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

Tot azi e sărbătorită și Ziua Internationala a Medicului!

Ziua Internațională a Medicului este marcată începând cu anul 1971. Ideea celebrării unei Zile Internaționale a Medicului aparține Organizației Mondiale a Sănătății și organizației Medici Fără Frontiere. În timp, sărbătoarea a câștigat amploare. Multe țări de pe continente diferite s-au alăturat inițiativei, deși multe state își au propria lor zi în care onorează activitatea medicilor. La nivel mondial, această zi este celebrată la începutul lunii octombrie. În România este marcată chiar în prima zi a lunii.

În calendarul ortodox joi 1 octombrie, este trecută sărbătoarea ”Acoperamantul Maicii Domnului”, sarbatoare mare, rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. În data de 1 octombrie 911, se făcea priveghere în aceasta biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat atunci înaintea poporului. Stătea în văzduh și se ruga cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.