STATISTICI: Masacrul anual a 5.000 de cerbi, o afacere de zeci de milioane de euro

STATISTICI: Masacrul anual a 5.000 de cerbi, o afacere de zeci de milioane de euro

5.063 de cerbi, din speciile carpatin şi lopătar, sunt ucişi legal până în mai 2018 în cadrul partidelor de vânătoare organizate de asociaţiile de specialitate. Un exemplar scos la vânat valorează între 5.000 şi 10.000 de euro.
Disputa dintre asociaţiile de vânători şi organizaţiile ecologiste privind intenţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, de a permite vânărea unor specii ocrotite a atras atenţia asupra afacerii de zeci de milioane de euro a vânătorii speciilor rare sau spectaculoase din ţara noastră. Aici ne referim la vânarea unor exemplare ca urs, lup, râs şi pisica de munte (specii rare) sau la cerb şi capra de munte (specii considerate spectaculoase). Cele din prima categorie nu pot fi împuşcate, legal, decât cu autorizaţia specială a ministrului Mediului, iar animalele din a doua categorie au în fiecare an câte un număr de exemplare care pot fi ucise, fiind considerate în plus faţă de norma necesară. Cerbi morţi valorează 20 de milioane de euro Dintre aceste specii, cerbii sunt victimile predilecte ale pasionaţilor de vânătoare pentru că se găsesc în păduri uşor accesibile. Cotele de vânat pentru perioada mai 2017 – mai 2018 se ridică la 5.063 de exemplare care pot fi împuşcate legal. Mai exact, este vorba de 3.689 de cerbi carpatini (sau cerb comun) şi 1.374 de cerbi lopătari care îşi vor fi luaţi la ţintă şi împuşcaţi. “Aceste cote de vânătoare sunt calculate de specialişti în urma raportărilor pădurarilor şi sunt alocate anumitor fonduri cinegetice administrate de asociaţii de specialitate”, ne-au explicat reprezentanţi ai Ministerului Mediului. Aceste organizaţii de specialitate sunt de fapt asociaţii de vânători.

Ele permit membrilor, dar mai ales străinilor cu bani, să ucidă cerbi, în limita numărului aprobat de minister. Spre exemplu, vânătorul care vrea să tragă într-un cerb comun matur (peste 11 kilograme) scoate din buzunar şi 7.000 de euro, iar pentru vânătoarea unui cerb lopătar matur (peste 4,5 kilograme) se scoate de la 5.000 de euro în sus. Astfel, la un calcul mediu de 4.000 de euro per exemplar, înseamnă ca 5.063 de cerbi care pot fi vânaţi până în mai 2018 aduc asociaţiilor de specialitate peste 20 de milioane de euro. Pădurea lui Ceauşescu, iadul cerbilor Cerbii lopătari sunt ţintă mai valoroasă a vânătorilor străini, iar locul unde anual sunt împuşcate sute de exemplare este fostul domeniu al lui Nicolae Ceauşescu de la Socodor, judeţul Arad. Până în mai 2018, conform ordinului de ministru privind cotele de vânătoare, la Socodor pot fi ucişi până la 340 de cerbi lopătari. Fondul cinegetic de la Socodor este situat la graniţa dintre România şi Ungaria, la 60 de km de municipiul Arad.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.