ȘI TRADIȚIA ARE PREȚ: Case vechi din lemn scoase la vânzare

ȘI TRADIȚIA ARE PREȚ: Case vechi din lemn scoase la vânzare

 Dacă unii se întorc la tradiție și au înțeles rostul caselor din lemn în secolul XXI, alții aleg să se despartă de case vechi de peste o sută de ani. Anunțurile de vânzare se adresează atât celor interesați de lemn vechi, cât și celor care vor să mute construcția într-un alt loc.

”Dețin 2 case vechi, construite înainte de anii 1900, aș dori să le vând celor interesați de lemn vechi sau de mutarea lor într-o alta locație.”, sună un anunț de vânzare.
”Am o casă din lemn vechi de peste 100 de ani pe care aș dori să o vând, lemnul se află într-o stare bună, este din stejar. Casa are și o bucătărie de vară unde se află și un cuptor din pământ foarte vechi. Deținem și porturi tradiționale, fețe de masă cusute manual și alte obiecte foarte vechi (car de boi).”,arată un alt anunț destinat celor interesați să cumpere case vechi din lemn.
Cei care postează astfel de anunțuri motivează alegerea lor prin faptul că nu mai au posibilitatea să întrețină astfel de case.
”Dacă nu le vindem vor cădea de pe picioare la un moment dat. Până acum le-am ținut de frumusețe, și le-am întreținut de 60 de ani. De-aia se vând casele astea pentru că nu mai are cine să le întrețină în mod tradițional, taăl meu așa le-a întreținut”, spune o femeie. 
”Vând doar casa pentru a fi relocată, pentru a fi demontată și mutată în altă parte. Pentru muzeu sau cine e interesat, vând cu tot ce am în ea mobilă  și alte obiecte pentru că nu am unde să le depozitez. Deci nu vreau să o dau pentru foc. Noi cunoaștem istoria casei din ultimii 160 de ani, și a fost făcut foc în ea, e sobă cu cuptor , loc de dormit”, spune o altă persoană care dorește să vândă o casă veche din lemn.
În timp ce unii își înstrăinează casele din lemn, unele administrații publice locale din Maramureș depun eforturi pentru a apropia lumea de casele vechi, ba chiar de a-și construi case noi din lemn, respectând arhitectura tradițională.
”Într-o vreme s-au mai vândut case de lemne vechi pe ici, pe colo, din păcate nu vin proprietarii să anunțe la primărie intenția de a vinde sau de a le valorifica. Dar în momentul de față nu prea se mai vînd la noi, a fost o perioadă, dar acum simt că oamenii parcă sunt mai reținuți în a vinde casa de lemn. Noi avem și un proiect prin care încurajăm oamenii să respecte stilul caselor mai vechi atunci când ridică noi construcții, dar nu avem posibilitatea de a impune reguli în limita legii”, spune Liviu Tămaș, primarul din Budești.
Și la Muzeul Maramureșului din Sighet există o listă cu persoane din mediul rural care doresc să-și vândă casele de lemn, vechi, care ar putea într-o zi să se alăture căsuțelor de la Muzeul Satului. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.