FLORII: Obiceiuri și tradiții în Maramureș

Ortodocşii prăznuiesc Floriile cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli ți vremuri grele. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

În Maramureș, în sâmbăta dinaintea Floriilor, femeile pregătesc „staurele florilor” — adică o pâine mare împodobită cu flori, din aluat modelat şi copt în cuptor. A doua zi dimineaţa, pâinea este mâncată de toţi membrii familiei „pentru ca în cealaltă lume să fie toţi împreună”.

În zona Lăpușului au loc Moșii de Florii, obicei practicat pentru pomenirea celor plecați dintre noi. Se aprind lumânări, se face slujba de pomenire și se oferă peste morminte daruri ritualice pentru sufletele celor plecați în ,,ceie lume”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.