Urme de ursoaică cu pui găsite pe serpentinele de la urcarea dinspre Grădina Morii, pe dealul Solovan

Urmele unei urosaice cu pui au fost detectate de câțiva tineri care au efectuat drumeții pe dealul Solovan în ultima săptămână. Specialiștii ne avertizează că urșii pot fi periculoși dacă  nu respectăm anumite măsuri de precauție atunci când ne aventurăm în drumeții în zonele cu pădure, acolo unde trăiesc exemplare de urși.

În ultimele zile au circulat pe o rețea de socializare poze cu zgârieturi și fecale de urs, găsite în zona Sighetului, pe dealul Solovan, în apropierea podului Pușcapor sau pe serpentinele de la urcarea dinspre Grădina Morii. Casian și Cornel, doi sigheteni au postat pe internet dovada că au călcat pe urmele urșilor. Cornel, spune că ar fi vorba de o ursoaică cu doi pui, pe unul din ei l-ar fi ucis câinii în ultimele două luni, cu aproximaţie. Tot acesta afirmă că ursoaica ar mai fi fost văzută prin zona antenei de deasupra podului Puşcapor, de ciobanul care îşi ţine oile prin zonă. Fenomenul nu este unul ieșit din comun, spun specialiștii, dar nu lipsit de pericole, avertizează aceștia.
”E îmbucurător că urșii s-au înmulțit în România în așa măsură încâ există o populație consistentă, cea mai puternică din toată Europa, înafara fostei Uniuni Sovietice, care atinge în jur de 10 000 de exemplare. Când te gândești că în Germania și când a apărut un singur urs, a fost omorât, considerau că e prea mult.Noi suntem obișnuiți cu prezența acestor animale puternice, sălbatice, care la un moment dat pot să fie și agresive  dacă te apropii prea mult de ele. Dacă ai dat peste o ursoaică cu pui și ai ajuns prea aproape de pui și dacă e un animal rănit, pot să apară probleme. Ursul e un animal foarte puternic, care oricând poate să omoare un om. Dacă suntem destul de precauți, însă, asta înseamnă să fim destul de gălăgioși când mergem în locuri unde există urși, să nu fim foarte tăcuți, dacă suntem un grup care vorbim tare, fluierăm, ursul nu e luat prin surprindere și nu riscăm să se apropie de noi. Probleme nu se pot întâmpla, deși nu putem exclude nimic. Știm că urșii se apropie de comunități, am văzut și poze când un urs a venit într-un oraș și a luat o napolitană din mâna unui om, atât de mult s-a apropiat de oameni”, spune Peter Lenghel, cunoscut biolog și consultant științific din Sighetu Marmației..

Cunoscătorii spun că pe dealul Solovan există un habitat prielnic pentru urși.

”Urme de urs au fost văzute aici și când eu eram copil. Deci nu este o noutate, doar că acuma populația de urși este mai consistentă și mai puternică și astfel și presiunea în sine pe exemplar este să coboare în zone unde înainte poate nu veneau, stăteau mai mult în zone unde erau mai greu de văzut. Important e să fim precauți, față de orice animal sălbatic, nu numai față de urși”, spune Peter Lenghel.

Unul dintre motivele pentru care vin atât de aproape ar fi și căutarea hranei. În zonă au mai fost detectați urși în apropierea comunităților de oameni, prin GPS, în zona Șugăului. În Brașov, de exemplu, un urs a intrat chiar în scara unui bloc, în căutare de hrană.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.