Unde mergem în weekend? Sfârşit de săptămână cu mai multe evenimente pentru sigheteni

Unde mergem în weekend? Sfârşit de săptămână cu mai multe evenimente pentru sigheteni

 Evenimentele vor debuta sambata, 14 mai, cu  Pelerinajul National anual la Cimitirul Saracilor din Sighetul Marmatiei. Programul va incepe la ora 9:30 cu pelerinajul in procesiune de la Inchisoarea din Sighet, prin centrul orasului, pana la Cimitirul Saracilor. Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata la altarul de vara, incepand cu ora 11:00, de catre arhiepiscopul major Lucian Muresan, capul bisericii greco catolice din Romania impreuna cu episcopii si preotii care vor fi prezenti la eveniment.
Scopul acestui pelerinaj este comemorarea celor care s-au jertfit pentru credinta, in special a episcopilor catolici decedati in inchisoarea din Sighetul Marmatiei.
Sâmbătă, 14 mai, gazdele de stâne din Budeşti, împreună cu familiile care au oi şi invitaţii lor se strâng pentru a celebra sarbatoarea Ruptul Sterpelor. La ora 12:00 se adună oile în cele 12 stâni, gazdele de stâne mulg oile, se masoara laptele, se gustă din produsele proaspete, caş şi lapte de oi si se petrece in aer liber, până seara. Întregul ceremonial este asistat de preotul satului, care merge la fiecare stână, sa dea o binecuvântare. La fiecare stână este aşezată în mijlocul turmei de oi, o cruce înaltă din lemn, împodobită cu o cunună de flori.
In noaptea de 14 spre 15 mai, sighetenii vor avea posibilitatea sa viziteze gratuit Muzeul Etnografic din Sighetu Marmatiei, dar si sa vizioneze filmele care vor fi proiectate pe parcursul noptii in incinta muzeului. Evenimentul este organizat cu ocazia Noptii Muzeelor initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a saptea editie.Noaptea Muzeelor, in incinta Muzeului Etnografic al Maramuresului din Sighetul Marmatiei situat pe strada Bogdan Voda nr 1, inca de la lasarea serii, toti cei care doresc sa viziteze muzeul, vor avea parte de vizite ghidate cu intrare gratuita, proiectii de filme documentare, dar si intalniri si colocvii cu prietenii muzeului.
Sighetenii care vor participa la eveniment vor avea parte si de multe alte surprize pregatite de organizatori. Evenimentul se realizeaza sub patronatul UNESCO si al Consiliul International al Muzeelor. Organizatorii evenimentului ii anunta pe cei care sunt interesati de acest eveniment ca intrarea este gratuita.
 Sirul  evenimentelor se va incheia duminica 15 mai,  cu  Nunta de Aur a celor 10 cupluri sighetene. Iniţiativa organizării acestui eveniment, unic până acum la nivelul oraşului nostru, le aparţine membrilor Clubului Oamenilor de Afaceri din PNL, filiala Sighetu Marmaţiei. Cuplurile au fost alese din  baza de date a Primăriei Sighet. Cuplurile îşi vor putea reînnoi legămintele, duminică la Catedrala Ortodoxă din municipiu, după care va urma o petrecere organizată în cinstea lor la restaurantul Acapulco, din Sighetul Marmaţiei. Fiecare dintre norocoşii participanţi, va primi o diplomă aniversară, oferită de viceprimarul municipiului, Ovidiu Nemeş.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.