VIDEO | Tot mai multe incendii de vegetație uscată apar în aceste zile în Maramureș

Tot mai multe incendii de vegetație uscată apar în aceste zile, ca urmare a acțiunilor de curățare a terenurilor. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș împreună cu Garda de Mediu Maramureș fac un apel către cetățeni să nu dea foc la mirişti, la deşeuri menajere sau vegetaţie uscată.

În ultimele zile au fost semnalate tot mai multe incendii de vegetație uscată, chiar și un incendiu de litieră la Șieu, zona Jgheab. Maramureșenii sunt îndemnați să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului.

De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, cetăţenii trebuie  să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii.

Legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de câtre persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz de neconformare, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi între 25.000 şi 50.000 lei, pentru persoane juridice”, arată Garda de Mediu Maramureș.

Potrivit legislației în vigoare, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine Acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, permis de lucru cu focul de la primărie – obţinerea acestuia fiind posibilă abia după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.