Femeile care provin din grupuri defavorizate sau care au acces limitat la programele de screening ale cancerului de col uterin vor beneficia de testări gratuite prin intermediul unui proiect al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Proiectul se numeşte CEDICROM, adică „Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc pentru a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenții de detectare precoce eficiente” şi printre obiectivele sale principale se numără şi studiul barierelor accesului populației rome și al altor populații din rândul minorităţilor sau defavorizate la programul național de screening al cancerului de col uterin.
Finanțat din fonduri norvegiene, acest proiect vine să completeze resursele programului de screening al cancerului de col uterin în ţară şi are ca obiectiv un set de 10.000 de teste Babeş-Papanicolau gratuite pentru femeile cu vârsta între 18 si 63 ani.
“După mai bine de 10 ani de screening coordonat de noi în teritoriu în ultimii 10 ani, am ajuns să acoperim cu teste Babeș-Papanicolau cam una din două femei din județul Cluj, deci 50% din populația la risc cu vârste între 25 şi 64 de ani. Acoperirea este mai redusă la nivelul mediului rural și mai ales în grupurile etnice defavorizate care au acces limitat la resursele acestui program organizat de screening național așa cum este conceput el în momentul de față, punând în frontline medicii de familie”, a precizat directorul CEDICROM, Florian Nicula.
Astfel, au început să-şi desfăşoare activitatea două grupuri de lucru care asigură realizarea indicatorilor din proiect, cele 10.000 de teste Babeş-Papanicolau pe col şi cele 5.000 de teste pe cancerul mamar. În cadrul proiectului CEDICROM al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca au fost achiziţionate stații mobile, adică două mașini 4×4, care vor asigura infomarea și prelevarea de teste în teritoriu. Prin unitatea mobilă se vor realiza gratuit teste HPV populației feminine cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 de ani din grupurile defavorizate ale populației rome, în grupurile etnice de slovaci, ruși lipoveni, huțulii din Maramureş sau populația izolată din Munții Apuseni, dar și alte populații din mediul rural care au acces limitat la screening prin neimplicarea sau implicarea redusă a medicilor de familie și, uneori, prin lipsa unei informări corespunzătoare.
“Mii de femei se îmbolnăvesc și mor în fiecare an, în general, femei tinere și active în societate, ale căror vieți ar putea fi salvate prin prevenirea și depistarea precoce a leziunilor invazive ale cancerului de col uterin prin programe de screening citologic și, mai nou, prin campanii de vaccinare HPV”, a arătat prof.univ.dr. Alexandru Irimie, rector UMF Cluj-Napoca.
Ratele incidenței si mortalității prin cancerul de col uterin sunt cele mai ridicate din Europa așa cum rezultă din datele GloboCan estimate pentru România pe baza datelor furnizate de Registrul de Cancer Nord-Vest al Institutului Oncologic din Cluj.
“Aşteptăm mai bune rezultate ale programelor de screening şi ca o consecinţă, modificări semnificative ale incidenţei şi mortalităţii prin această îmbolnăvire”, a adăugat Ministrul Sănătăţii, conf.univ.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
CEDICROM, proiectul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, oferă gratuit testarea Babeş-Papanicolau tuturor femeilor din grupul ţintă. Acestea vor fi contactate, testate, iar rezultatele le vor fi comunicate personal împreună cu recomandările necesare.
Lasa un raspuns