Speriaţi de criza economică, românii renunţă la achiziţia de case şi maşini

Speriaţi de criza economică, românii renunţă la achiziţia de case şi maşini

Doar 13% dintre românii din mediul urban intenţionează să cumpere o locuinţă în următoarele 12 luni şi numai 10% se gândesc să-şi achiziţioneze un automobil în acelaşi interval de timp, potrivit unui sondaj al ISRA Center Marketing Research.

Studiul relevă că 7 din 10 români din mediul urban declară că deţin o locuinţă proprietate personală, dar cifrele se nuanţează considerabil în funcţie de factorul "vârstă", se arată într-un comunicat al ISRA Center.

Astfel, procentul "proprietarilor de locuinţă" creşte odată cu vârsta. În timp ce doar 40% dintre tinerii români (20-34 de ani) deţin o locuinţă proprie, în cadrul grupei de vârstă 50-65 de ani propietarii de locuinţă reprezintă majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%.

"În general, deţinerea unei locuinţe se dovedeşte a nu fi influenţată considerabil de alte variabile demografice (ex. venit, mărimea localităţii sau regiune) aşa cum este influenţat de vârstă. Doar românii din regiunea Moldova deţin o locuinţă persoanală într-o măsură relativ mai mică – 58%, comparativ cu media de 69% la nivel naţional", se menţionează în studiu.

Dintre cei care au o locuinţă, 37% au contractat şi un credit.

De asemenea, 15% dintre cei care deţin o locuinţă intenţionează să îşi reamenajeze casa în următoarele 12 luni, în timp ce 9% ar dori să îşi schimbe mobilierul . În plus, în următorul an, 3% dintre cei care deţin deja o locuinţă ar vrea să şi-o schimbe, în timp ce numai 1% ar vrea să îşi achiziţioneze o a doua locuinţă.

Pe de altă parte, 6% dintre românii din mediul urban care deţin un automobil intenţionează să îl schimbe în următorul an, iar 4% doresc să achiziţioneze încă unul, în condiţiile în care jumătate dintre locuitorii din mediul urban deţin un automobil proprietate personală. Grupa de vârstă 35-49 de ani este în cea mai mare măsură "posesoare"de automobile (61%). Sursa Mediafax

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.