Sighetenii au venit în număr mare să-și testeze gratuit nivelul glicemiei, acțiune organizată de Lions Club „Marmația” şi Leo Club „Simba” Sighetu Marmației

Sighetenii au venit în număr mare să-și testeze gratuit nivelul glicemiei și tensiunea arterială acțiune organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului de către Lions Club „Marmația” şi Leo Club „Simba” Sighetu Marmației.  Este o acțiune intrată deja în tradiția Lions Club ”Marmația, acum fiind al 7-lea an în care organizează aceasta acțiune. Și anul acesta au răspuns un număr de aproximativ 250 de persoane,fiind descoperite 9 cazuri noi.

La nivelul  mai multor farmacii din Sighet și una din Bârsana, medici specialiști din cadrul celor două cluburi care au inițiat acțiunea,  și-au oferit seervicile în mod voluntar și au stat preț de câteva ore la dispoziția celor care au venit în număr mare pentru a beneficia de testarea gratuită a nivelului glicemiei în sânge și pentru măsurarea tensiunii arteriale.

”A venit foarte multă lume, ne bucurăm pentru asta, este o metodă de prevenție, o metodă de informare, deci avem nevoie de așa ceva. Din păcate, diabetul zaharat, are o explozie în zilele noastre, sunt foarte mulți pacienți descoperiți și sub tratament. Noi nu facem altceva decât să-i educăm, să le dăm câtav informații necesare, despre schimbarea stilului de viață, iar dacă este necesar, prezentarea la medciul de specialitate. Am avut mai mulți pacienți cu diabet, le-am comunicat valorile, care au fost îndrumate spre medicul de familie, apoi medicul specialist”, spune Liliana Vida, medic specialist, membru Clubul Lions ”Marmația”.

În România, se estimează că aproape 2 milioane de oameni suferă de diabet, potrivit ultimului studiu național de prevalența diabetului în România – PREDATORR. Aceasta înseamnă o prevalență a bolii de 11.6% din populația adultă (20-79 de ani)-  cu 70% mai mare decât media europeană (6.8%)și cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%) raportate de către Federația Internațională de Diabet.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.