SIGHET: Pop Coman Stefan, un sighetean in varsta de 80 de ani sustine ca Generalul Mociulschi a locuit pe strada Alexandru Ivasiuc, chiar in casa unde acum traieste el.

SIGHET:  Pop Coman Stefan, un sighetean in varsta de 80 de ani sustine ca Generalul Mociulschi a locuit pe strada Alexandru Ivasiuc, chiar in casa unde acum traieste el.

 Personalitate militara de exceptie, Leonard Mociulschi s-a nascut pe plaiurile Sucevei, in anul 1889. In 1932 a fost numit la comanda unui batalion de munte in Sighetul Marmatiei unde a primit gradul de locotenent colonel, pana in anul 1937, cand a fost avansat la rangul de colonel. Pop Coman Stefan, sighetean prin adoptie, sustine ca generalul a locuit vreme de 6 ani in locuinta care acum este in proprietatea sa.

Leonard Mociulschi si-a ales cariera militara in 1910, urmand, impreuna cu ceilalti frati ai sai, exemplul nobililor inaintasi. A fost admis la Scoala de Ofiteri de Infanterie pe care avea sa o termine in 1912 cu gradul de sublocotenent. Imediat dupa absolvire a participat la campania Romaniei din Razboiul Balcanic (1913), ajungand la nord de Sofia la momentul semnarii armistitiului. La inceputul Primului Razboi Mondial, Leonard Mociulschi era comandantul companiei 10 din cadrul Regimentului 29 Infanterie Dorohoi. In perioada 1916-1917, Mociulschi l-a cunoscut pe Taras Pavlovich Gorobets, capitan in armata tarista, care ducea lupte de aparare in Carpatii Orientali in acea perioada. Leonard Mociulschi s-a imprietenit cu acesta, destinul facand sa se reintalneasca tot pe front cu vechiul sau camarad, in septembrie 1944, la Meziad (in Muntii Apuseni). La sfarsitul Primului Razboi Mondial, remarcandu-se in luptele de la Oituz si Soveja, pentru care a fost decorat atat de Regele Ferdinand cat si de generalul Berthelot, Mociulschi a fost promovat la rangul de capitan. Dupa razboi este ridicat la gradul de maior. A avut aprecieri la superlativ din partea tuturor superiorilor sai ierarhici, inclusiv din partea comandantului Corpului Vanatorilor de Munte, Principele Carol, care-l caracteriza intr-o nota de raport din anul 1922 ca "un valoros ofiter, de nadejde, inzestrat cu deosebite calitati". In 1932 a fost numit la comanda unui batalion de munte in Sighetul Marmatiei unde a primit gradul de locotenent colonel, pana in anul 1937, cand a fost avansat la rangul de colonel. Pop Coman Stefan, un sighetean in varsta de 80 de ani sustine ca Generalul Mociulschi a locuit pe strada Alexandru Ivasiuc, chiar in casa unde acum traieste el.
In cinstea acestei personalitati istorice si pentru a-i ramane numele viu in memoria sighetenilor, i-a fost atribuit numele General Mociulschi unei strazi din municipiul nostru, fiindu-i astfel recunoscute faptele de mare insemnatate istorica.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.