Sighet: Podul istoric de peste Tisa, poartă de azi numele de "Academician Mihai Pop"

Sighet: Podul istoric de peste Tisa, poartă de azi numele de "Academician Mihai Pop"

Începând de ieri, Podul istoric de peste Tisa poartă un nou nume: „Academician Mihai Pop”. În cadrul unui eveniment solemn la Punctul de Trecere al Frontierei Sighet-Solotvino, i s-a atribuit acest nume Podului, care are o deosebită importanţă pentru minicipiul nostru, dar şi pentru localităţile din dreapta Tisei. La evenimentul de azi au participat numeroase personalităţi din Maramureş, dar şi de peste Tisa, pentru a marca această zi de o mare importanţă. Edilul oraşului, Ovidiu Nemeş, împreună cu alte personalităţi, au rostit câteva cuvinte în cinstea acestei zile, de mare însemnătate pentru cultura şi tradiţia maramureşeană.
Podul istoric de peste Tisa de la Punctul de trecere al Frontierei Sighetu Marmaţiei-Solotvino, poartă de ieri numele marelui Academician Mihai Pop, folclorist şi etnolog, renumit cercetător al culturilor din sud-estul Europei. Evenimentul atribuirii acestui nume a avut loc ieri, 18 noiembrie, cu ocazia aniversării a 105 ani de la naşterea marelui academician. Datorită iniţiativei  primarului Ovidiu Nemeş, ţinând cont de vechile doleanţe al Asociaţiei „Dacia”, Mihai Pop este o personalitate reprezentativă pentru municipiul Sighetu Marmaţiei. Evenimentul a debutat cu discursul edilului, Ovidiu Nemeş, care şi-a exprimat mândria de a realiza un aşa important lucru pentru oraşul nostru.
După discursul edilului, au luat cuvântul şi alte personalităţi importante, cum ar fi : primarul oraşului Slatina, Gheorghe Uhali, dr. Ioan Mihai Botoş, preşedintele Asociaţiei „Dacia” şi nu în ultimul rând Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop . Primarul oraşului din dreapta Tisei a declarat că se bucură de acest privilegiu, care are o deosebită importanţă şi pentru Ucraina.
De asemenea, Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a declarat că acestă zi este de o mare însemnătate pentru cultura şi tradiţia Maramureşului şi a Sighetului în mod deosebit, de promovare a valorilor tradiţionale specifice acestei zone.
Ioan Mihai Botoş, preşedintele Asociaţiei „Dacia” a vorbit despre marele folclorist şi etnolog Mihai Pop şi despre semnificaţia acestui demers.
Cel mai important moment a fost cel al dezvelirii plăcii cu noua inscripţie. Momentul solemn a fost urmat de un moment artistic, susţinut de Ansamblul folcloric „Mugurelul”, iar apoi toţi cei prezenţi au fost invitaţi să servească un pahar de „horincuţă” ca la Sighet.
Personalităţi importante s-au adunat astăzi la Punctul de Trecere al Frontierei Sighet-Solotvino, pentru a marca această zi,fapt care dovedeşte că iniţiativa a fost una extraordinară. Acesta s-a născut la data de 18 noiembrie 1907, în satul Glod, comuna Strâmtura. Remarcabilul profesor a fost creator de şcoală folcloristică. Discipol şi colaborator al marilor profesori Ov. Densuşianu, D.Caracostea, D. Gusti, C. Brăiloiu, Mihai Pop a realizat o sinteză metodologică şi teoretică a şcolilor antebelice, creând „şcoala folcloristică de la Bucureşti", cu un rol determinant în orientarea şi promovarea cercetărilor în domeniul culturii tradiţionale româneşti. Mihai Pop a sprijinit toate manifestările care au avut ca scop promovarea imaginii Maramureşului, ca păstrător fidel al spiritualităţii tradiţionale, atât în ţară cât şi peste hotare.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.