Sighet: Podul de peste Tisa va purta numele lui Mihai Pop

Sighet: Podul de peste Tisa va purta numele lui Mihai Pop

Podul istoric care face legătura între România şi Ucraina prin punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmaţiei, va purta de duminică numele Academicianului Mihai Pop, folclorist şi etnolog, renumit cercetător al culturilor din sud-estul Europei. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 13:00, la punctul de trecere al Frontierei, unde vor fi prezenţi numeroşi oameni politici şi culturali importanţi ai Maramureşului, printre care şi Ministrul delegate pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop.
Proiectul propus de către edilul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a fost supus votului astăzi, în cadrul unei Şedinţe de Consiliu la Primăria Sighet şi a fost aprobat în unanimitate de către membrii Consiliului Local.
În cadrul şedinţei extraordinare care a avut loc astăzi, a preluat cuvântul Spiridon Pralea, care a vorbit despre viaţa marelui academician Mihai Pop, despre meritul de a-i atribui numele său acestui pod istoric de la Sighet, având în vedere faptul că reprezintă o personalitate marcantă a culturii maramureşene. Profesorul Academician Mihai Pop s-a născut în urmă cu 105 ani, la 18 noiembrie 1907, în satul Glod, comuna Strâmtura. Şi-a petrecut o bună parte din copilărie şi adolescenţă la Apşa de Jos, unde tatăl său a fost preot greco-catolic. Numeroasele sale studii în străinătate au contribuit la cariera sa excepţională, care i-a conferit o deosebită importanţă, devenind o personalitate marcantă a culturii, atât maramureşene, cât şi europene. Propunerea edilului sighetean este în directă legătură cu colaborarea pe care o are Administraţia publică locală cu autorităţile locale ale localităţilor româneşti din dreapta Tisei, dar și cu reprezentaţii Asociaţiilor social – culturale ale acestei minorităţi din Ucraina.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.