SIGHET: Cât ne costă masa de Crăciun?

SIGHET: Cât ne costă masa de Crăciun?

Forfota mare in centrele comerciale si in pietele din Sighet: sighetenii isi fac ultimele cumparaturi pentru sarbatori. Bugetele alocate pentru masa de Craciun difera, la fel si preturile. Cozonacii, prajiturile, sarmalele, toba sau carnatii nu pot lipsi de pe masa de Craciun, fie ca sunt facuti in casa, fie ca sunt cumparati. Un lucru este cert, sighetenii trebuie sa scoata din buzunar mai mult decat un salariu minim pentru masa de Craciun. Gospodinele au inceput deja de o saptamana sa se aprovizioneze cu diverse produse pentru a gati mancarurile pentru masa de Craciun. Pentru ca de la masa nu poate lipsi traditionala friptura de porc, o gospodina trebuie sa scoata din buzunar doar pentru un kilogram de carne intre 17si 20 de lei cotletul, iar muschiul de porc costa intre 27 si 30 de lei, tot un kilogram.
Pulpele de pui costa aproape 20 lei, iar pieptul dezosat 23-25 de lei pentru un kilogram, carnatii peste 30 lei, al fel si caltabosul. Daca decizi sa mai pui pe masa si un salam uscat, vei fi nevoit sa platesti intre 35 si 47 de lei kg, muschiul tiganesc intre 35si 40 lei kg si toba intre 15 si 20 lei.
La capitolul branzeturi, cascavalul de vaca este il gasim la 20 si 22 de lei kilogramul, iar telemeaua la 15 lei kg.. Chiar si la preturile acestea sighetenii cumpara ca nu au ce face, in pofida acestui fapt comerciantii se plang ca vanzarea merge mai rau decat in anii precedenti.Cozonacul nu poate lipsi nici el de pe masa de Craciun. Acesta nu poate fi gasit in magazine la un pret mai mic de 7 lei bucata. Sucurile si vinul nu pot lipsi de pe o masa imbelsugata, o sticla de 2 litri de suc costa 6 lei iar un litru de vin de la 9 lei in sus. Daca mai pui si cateva sticle de tarie, mai trebuie sa scoti din buzunar cateva sute de lei.  In aceste conditii masa de Craciun ajunge lejer la 400-500 lei. Sighetenii strang de portofele si vad cum se duce salariul castigat intr-o luna pentru a pregati masa de Craciun. Dra sunt otpimisti,  doar o data pe an e Craciun.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.