INFO TRAFIC: Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă

INFO TRAFIC: Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă

Vremea a fost relativ rece. Cerul a fost mai mult noros. Izolat a fulguit. Vântul a suflat în general slab. Grosimea stratului de zăpadă măsura 20 cm la Iezer.
               Conducătorii de autovehicule întâlnesc carosabil uscat pe DN1C şi E58, pe DN18 şi DN 19 la Sighetu Marmaţiei; respectiv pe DN18 la Petrova şi Vişeu de Sus şi pe DN17C, Carosabilul este umed pe tot tronsonul DN18, în Pasul Gutâi şi parţial umed pe DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş. Pentru a preveni formarea poleiului angajaţii societăţilor, care întreţin şi asigură viabilitatea drumurilor naţionale pe timp de iarnă, au intervenit şi împrăştiat 34 tone de material antiderapant (două tone pe DN1C; 16 tone pe DN18, în Pasul Gutâi şi 16 tone pe DN 18, în Pasul Prislop).             
               Temperaturile negative de pe parcursul nopţii (-4 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au contribuit la uscarea carosabilului. Pentru a preveni formarea poleiului mai ales în zona oraşului Cavnic, pe sectoarele de drum din apropierea râului, a podurilor şi podeţelor, angajaţii societăţii au răspândit 12 tone de material antiderapant (şase tone pe DJ184, respectiv şase tone pe DJ109F). În oraşul Cavnic sunt tronsoane de drum pe care carosabilul este  parţial umed.   Pe alte sectoare de drumuri judeţene din zone de deal şi de munte au fost condiţii meteorologice favorabile formării poleiului. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu 18 de utilaje şi au împrăştiat 112 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe drumurile judeţene din zona localităţilor Târgu Lăpuş, Băiuţ, Groşi, Cupşeni, Costeni, Coaş, Buteasa, Nogdan Vodă, Rozavlea, Săcel, Leordina, Poieni, Crăciuneşti, Fereşti, Ocna Şugatag, Budeşti, Hoteni, Coştiui, Mesteacăn, Vârful Cornului şi staţiunea turistică Luior.  Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. 
                Rămân închise, pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109 F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -9 grade Celsius la Iezer;  -6 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi Copalnic;  -5 grade Celsius la Borşa şi Cavnic; -4 grade  Petrova, Leordina Vişeu de Sus Ocna Şugatag şi în Pasul Gutâi ;-3 grade Celsius la Dragomireşti -2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi  Săpânţa; -1 grad Celsius în  Baia Mare şi Ardusat.
                  Vremea rămâne rece, cu temperaturi mai scăzute, noaptea şi dimineaţa.  Cerul va fi temporar noros. Vântul va sufla slab, în general. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius şi 2 grade Celsius, iar cele minime între -8 şi -4 grade Celsius, izolat mai scăzute în depresiuni. În zona de munte şi cea depresionară este posibil ceaţă. Termometrele indică acum: -10 grade Celsius la Iezer;- 4 grade Celsius la Cavnic;  -2 grade Celsius la Borşa, Dragomireşti şi Târgu Lăpuş; 0 grade Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Borşa.
                 HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în scădere, influenţate de fenomenele de iarnă. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Este prezentă gheaţa pe malul râului Ruscova. Curge năboi pe râurile Lăpuş şi Suciu.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 88%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, dar rămân influenţate  de fenomenele de iarnă. Stratul de zăpadă are grosimea: 17 cm la Cavnic; 13 cm la  Luhei; 7 cm pe Valea Vaserului şi Firiza; 4 cm în Poiana Borşa şi la Moisei ; 3 cm la Bistra, Ruscova, Săcel,  , Blidari, Baia Borşa, Dragomireşti; 2 cm la Suciu de Jos şi 1 cm la Răzoare, în Mara şi Fereşti.
                Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a plecat fără întârziere de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Angajaţii au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Aterizarea cursei aeriene de duminică seara a fost anulată,  la fel cea de luni dimineaţa spre Bucureşti. Următoarea cursă aeriană de pasageri este prevăzută să decoleze de pe aeroportul băimărean în dimineaţa zilei de 27 decembrie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.