SFATUL MEDICILOR: Despre infertilitatea masculină

SFATUL MEDICILOR: Despre infertilitatea masculină

 Stresul afectează viața de cuplu, dar și posibilitatea apariției unei sarcini. Chiar dacă cele mai multe cazuri de infertilitate sunt puse pe seama femeii, tot mai mulți bărbați descoperă în urma unui consult de specialitate că ei sunt cauza pentru care cuplul nu poate obține sarcina dorită.

Dacă un cuplu încearcă în zadar timp de un an să obțină o sarcină, atunci medicii recomandă prezentarea la un cabinet de specialitate pentru efectuarea unui set de analize. Medicii ginecolog, endocrinolog și urolog vor depista unde este problema. Setul de investigații este recomandat a  fi efectuat de ambii parteneri. 
”Atunci când se efectuează o spermogramă, se recoltează lichid seminal după o perioadă de abstinență de trei – cinci zile, iar analiza trebuie să ajungă la laborator în maxim 60 de minute. Se analizează o serie de caracteristici care ne pot orienta spre existența sau lipsa infertilității  masculine”, spune Ionel Ciobanu, medic specialist urolog. 
Infertilitatea poate fi provocată și de probleme hormonale, dat și de existența varicocelului. 
”O patologie importantă este reprezentată de varicocel, care este o dilatație a venelor spermatice similare cu varicele membrelor inferioare. Această afecțuiune are o singur rezolvare, cea chirurgicală”, explică medicul urolog.
Inamici ai fertilității s-au demonstrat a fi și stresul, dar și tutunul, alcoolul și dieta alimentară necorespunzătoare. La toate acestea se adaugă și unele medicamente sau consumul de droguri. Pentru a obține o sarcină, unele cupluri recurg la fertilizarea in vitro sau la alte tehnici de reproducere asistată. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.