SENAT: Proiectul privind amnistierea fiscală în cazul mamelor, adoptat cu amendamente

SENAT: Proiectul privind amnistierea fiscală în cazul mamelor, adoptat cu amendamente

 Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod greșit.Senatorii au adoptat două amendamente ale senatorului PSD Liviu Pop, care a propus ca sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a legii în discuție să se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale.

"Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele de inflație și nu sunt purtătoare de dobânzi, penalități sau majorări de întârziere, după caz. Procedura de efectuare a plăți restituirilor va fi stabilită prin ordin comun al ministrului Muncii, Familiei, Protecției sociale și persoanelor vârstnice și al ministrului Finanțelor Publice", prevede cel de-al doilea amendament propus de Liviu Pop și aprobat în plenul Senatului, cu majoritate de voturi.
Proiectul de lege inițiat de Guvern pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, precum și pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului a fost adoptat, în forma amendată, cu 123 de voturi pentru și două abțineri.
În expunerea de motive, inițiatorul precizează faptul că proiectul modifică articolul 16, alin. 3 al Ordonanței astfel încât, pe perioada concediului pentru creșterea copilului, să se permită părinților primirea sau realizarea unor venituri suplimentare.
"În acest sens, pe lângă sumele deja reglementate ca excepție de la suspendarea acordării indemnizației pentru creșterea copilului, respectiv sume primite în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu și cele reprezentând indemnizații primite în calitate de consilieri locali sau județeni, se propune și exceptarea de la suspendare și pentru părinții care realizează efectiv în urma unei activități, venituri de până la 1.500 lei", se arată în documentul citat.
Prezentă în plenul Senatului pentru a susține proiectul de lege, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a ținut să sublinieze necesitatea sprijinirii mamelor prin adoptarea proiectului inițiat de Guvern.
"Mamele care au grijă de copiii acestei țări și care nu au nicio vină trebuie să fie ajutate și susținute. Prin acest proiect de lege nu numai scutim de la plata debitelor constituite de către Curtea de Conturi pentru părinții care au obținut venituri pe perioada creșterii indemnizației pentru creșterea copilului, ci venim cu altă viziune, aceea ca pe perioada creșterii copilului să se poată obține și venituri din diversele activități", a declarat ministrul Muncii.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.