GRĂDINILE PALATULUI: Maeștrii florilor din arta românească, într-o expoziție Art Safari la Baia Mare

După succesul pe care l-a avut la București la Art Safari, expoziția „Grădinile Palatului” itinerează la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, în perioada 30 aprilie – 26 mai, cu vernisajul oficial programat pe 30 aprilie, la orele 16:00. Peste 30 de opere ce explorează tema grădinilor, florilor și a peisajelor vor oferi vizitatorilor o promenadă intimistă prin naturi statice, grădini japoneze, colțuri ale unor camere misterioase, frânturi de peisaje arborifere, peisaje de vară și păduri luminoase.

 Genul pictural al grădinilor oferă o paletă generoasă în istoria universală a picturii, iar marii maeștri ai picturii românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea l-au adorat. Theodor Aman, Aurel Băeșu, Octav Băncilă, Dimitrie Berea, Marius Bunescu, Alexandru Ciucurencu, Grete Czaky-Copony, Hans Eder, Dumitru Ghiață, Lucian Grigorescu, Carol Hübner, Constantin Isachie Popescu, Theodor Pallady, Elena Popea, Aurel Popp, Samuel Mützner, Michel Simonidy, Margareta Sterian, Francisc Șirato, Ion Theodorescu-Sion și Nicolae Tonitza sunt semnatarii unei scurte introduceri a publicului băimărean în poetica florilor și a luminii sclipitoare a epocii de aur a picturii românești.

Cele mai frumoase și mai valoroase flori sunt replantate expozițional, temporar, în Muzeul Județean de Artă: Centrul artistic Baia Mare: de la primele flori ale anului, lalele și liliac, la frenezia de parfum a verii, crini albi, garoafe, petunii și regina-nopții, salvie și maci, trandafiri de toate culorile și gladiole, până la îndrăznețele crizanteme ce vestesc sosirea momentului autumnal, toate surprinse în naturi statice, în picturi în ulei, în buchete, în parcuri și în grădini. Contemplarea, relaxarea și acel joie de vivre al timpurilor de altădată unește operele de artă expuse: ceaiul de la ora cinci, cărți, sfeșnice și bomboniere.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.