VIDEO | Școala începe pe 14 septembrie, ținând cont de trei scenarii, în funcție de situația epidemiologică a fiecărei localități în parte

Școala începe pe 14 septemebrie. Pentru a evita riscul răspândirii virusului, s-au luat în calcul trei scenarii, în funcție de situația epidemiologică, înregistrată la nivel local.

Certitudinea pe care o avem în momentul acesta este că şcoala va începe pe data de 14 septembrie pentru elevii din învăţământul preuniversitar. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis miercuri.  Începerea școlii înseamnă că majoritatea elevilor vor fi prezenți fizic în clase. Sunt în dezbatere trei scenarii, iar deciziile finale vor fi luate de autoritățile locale.

”Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitae. Pentru majoritatea elevilor asta însemnaă că vor merge efectiv la școală. Pentru a ține cont de impactl pandemiei, în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru școli, dar ele vor fi folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor”,a precizat președintele Klaus Iohannis.

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică.

Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde -Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.Îîn cazul scenariului verde, este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru fiind obligatoriu, nu opțional.

Scenariul galben -Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu– Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

 Klaus Iohannis a dat asigurări că în prezent, doar 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu, iar în scenariul „galben”, câteva sute. Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.