VIDEO : Șase persoane din Săpânța, printre care directoarea școlii și două asistente de la Spitalul Municipal Sighet, confirmate cu Covid-19. Ce spun primarul și managerul spitalului?

Comuna Săpânța e un punct roșu pe harta Maramureșului, în ceea ce privește numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Șase persoane confirmate recent pozitiv, îngroașă statistica celor care au contaminat virusul și care au domicliu pe raza comunei. Zvonurile că întreaga comună va fi plasată în carantină sunt negate însă,  vehement de primarul Gheorghe Stan. Una dintre persoanele recent infectate este directoarea de la școala din comună, iar alte două, sunt asistente la secția Chirurgie, din cadrul Spitalului Municipal Sighet.

Acum când măsurile de relaxare anunță o diminuare a valului de contaminare cu Covid-19, la nivel național, mai multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus confirmate la nivelul comunei Săpânța, arată că oamenii nu prea mai pun mare preț pe măsurile de prevenție. Dintre cele șase persoane cu Covid-19 din Săpânța, două sunt directoare școlii cu soțul ei, iar alte două sunt asistente la Spitalul Municipal Sighet. Primarul Gheorghe Stan spune că virusul nu a fost contactat la nivelul comunei, directarea școlii l-a luat cel mai probabil de la o măicuță infectată de la mănăstirea Moiseni, iar pentru restul, nu-și explică de unde poate fi sursa.

Avem șase cazuri, din care două au ieșit negativ. Nu avem mai multe. Nici vorbă de focar. Avem șase persoane din comună, iar la trei a ieșit primul test negativ. Nicidecum nu s-au mbolnăvit de la noi. Nu au de la cine. Asistentele nu au ieșit nicăieri. Doamna directoare cu soțul s-au îmbolnăvit de la o măicuță de la Mănăstirea Moiseni. O măicuță de acolo e internată cu Covid la Baia Mare. Unii zic că s-au îmbolnăvit de la o inmormântare din Săpânța, dar asistentele nu au fost la înmormântare, nici doamna directoare. La înmormântare au fost 17 persoane în curte și restul în stradă”, spune Gheorghe Stan,  primarul comunei Săpânța.

Pe lângă cele șase cazuri confirmate pozitiv din Săpânța, comuna are antecedente și alte persoane care s-au vindecat deja de Covid-19. Alte cel puțin 19 persoane se află în izolare la domiciliu. Zvonurile că Săpânța ar putea fi plasată în carantină generală nu sunt concludente, afirmă primarul.

”Am avut DSP-ul în control. Au verificat Primăria, dispensarul, școala generală, terasele care sunt deschise. Am adresă de la DSP că nu e vorba de carantinare a Săpânței. Nici nu s-a pus problema. Avem 19 persoane în carantină, acuma nu știu exact că au mai venit acuma câțiva din străinătate. Oricum DSP-ul nu-mi comunică mie, ci la poliție”, spune primarul din Săpânța.

Cele două asistente de la secția Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Sighet sunt internate, iar alte trei colege de breaslă se află în izolare la domiciliu.

”Cele două asistente confirmate cu Covid sunt internate, dar pentru că acestea au avut contact cu membrii familiei, aceștia trebuie să stea acasă, nu mai au voie să iasă, iar la serviciu, cele două asistente din Săpânța au intrat în contact cu alte trei colege, care și alea sunt acum în izolare la domiciliu. În ceea ce privește aceste trei asistente, nu am primt încă rezultatul anchetei epidemiologice. Dacă vor avea simptome sau dacă va hotărâ DSP-ul că trebuie testate, atunci vom ști exact situația lor. Deocamdată, cele trei rămân în autoizolare la domiciliu”; spune Dan Dunca, managerul Spitalului Municipal Sighet.

Majoritatea noilor cazuri apărute în comuna Săpânța sunt internate și tratate la secția Boli Infecțioase din Sighet.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.