VIDEO | Sărbătoare importantă astăzi, 2 februarie

Sărbătoarea  importantă astăzi pentru credincioși.  În fecare an în 2 februarie  sărbătorim Întâmpinarea Domnului. Această zi marchează aducerea după patruzeci de zile de la naşterea Sa, a Pruncului Iisus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria și Iosif.

Potrivit muzeografului Gabriela Filip în popor, această zi este cunoscută și sub denumirea de „Ziua cu lumina” sau „Stretenie”. Preoții sfințesc lumânări la biserică, pe care mai apoi, credincioșii le duc la casele lor, aprinzându-le și rugându-se ori de câte ori simt nevoia.

Tot astăzi, în popor e marcată și Ziua Ursului. În credința populară, comportamentul ursului poate fi considerat prevestitor al vremii. Astăzi iesă ursu din bârlog, dacă își vede umbra, intră înapoi în bârlog și îi semn că iarna nu să lasă dusă. Dacă nu își vede umbra, însamnă că vremea începe să se încălzească și vine primăvara.

Tot în această perioadă se țin și Filipii de Iarnă. Unii oameni țin câte șapte Filipi, începând cu 25 ianuarie până pe 2 februarie, iar alții numai 3 Filipi, de la 30 ianuarie până pe 2 februarie, crezând că astfel animalele din gospodărie vor fi protejate de lupi. În cursul acestor zile oamenii nu lucrează de teamă să nu se îmbolnăvească sau să nu fie atacați de lupi. Gospodarii își afumă animalele din gospodărie și le stropesc cu aghiasmă de la Bobotează.

sursa foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.