Ruptul Sterpelor de la Budeşti s-a încheiat cu o petrecere pe cinste

Ruptul Sterpelor de la Budeşti s-a încheiat cu o petrecere pe cinste

La începutul lunii mai, în toate satele din Maramureş se organizează Ruptul Sterpelor o veche tradiţie ce ţine de perpetuarea obiceiurilor pastorale. Sâmbătă, 14 mai, gazdele de stână din Budeşti, împreună cu familiile care au oi şi invitaţi lor s-au strans pentru a celebra această sărbătoare câmpenească.
La începutul lunii mai oile sunt grupate în turme şi trimise la stână în munţi, pentru toată vara. Oile fertile sunt separate de cele sterpe, laptele este cântărit pentru a se stabili cantitatea produselor zilnice care trebuie dată proprietarilor. De aceea această tradiţie se mai numeşte şi Mulsul măsurii sau Măsurişul laptelui. Echipa TV Sighet a  fost primita de  Pop Adrian, gazda unei stane din Budesti.  Sarbatoarea a debutat dis de dimneata de la ora 7:00, cand preotul a trecut pe la toate cele 12 stane din  Budesti, pentru a le binecuvânta. La fiecare stână a fost  aşezată în mijlocul turmei de oi, o cruce înaltă din lemn, împodobită cu o cunună de flori.
In jurul orelor 12:00,  oile au fost mulse, iar laptele masurat. Inainte de a le da drumul la pasunat, oile au fost  sfiintite cu aghiazma de catre preot si gazda stanei.
Din laptele colectat de la oi ciobanii au facut  branza si urda proasptata dupa metode traditionale si dupa retete vechi  de sute de ani, cunoscute doar de ciobanii cu experienta.
Dupa toate ritualurile traditionale, Pop Adrian, gazda stanei, a facut un chef pe cinste cu lautari, ciorba traditionala de miel si balmos. Acesta spune cu mandrie ca el obisnuieste sa organizeze ceea mai frumoasa petrecere din zona, iar noi nu am putut sa-l contrazicem.
Petrecerea s-a intins pana seara tarziu, mai ales ca vremea a fost frumoasa si a tinut cu organizatorii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.