Rromii în vizorul prefecturii

Rromii în vizorul prefecturii

 

Reprezentanţii romilor din cadrul Prefecturii Maramureş cer ca toţi copiii care sunt prinşi la cerşit la orele dimineţii pe străzi să fie duşi la Secţiile de Poliţie. Mai mult, părinţii lor să fie decăzuţi din drepturile părinteşti.

În fata sediului de la Serviciul Paşapoarte şi Înmatriculări din Baia Mare sunt zăriţi la cerşit mai mult fraţi care sunt din zona Valea Chioarului. Toţi copiii care sunt puşi la cerşit de părinţi ar trebui să dea socoteală poliţiei. În cazul în care se demonstrează că practică acest obicei în repetate rânduri, părinţii să fie decăzuţi din drepturile lor de către Direcţia Generală a Copilului, spune Cristina Moldovan, reprezentanta romilor din cadrul Prefecturii Maramureş. Conform declaraţiilor reprezentantului rromilor din cadrul Primăriei Sighetu Marmaţiei Nicoleta Rusu, în municipiul nostru există doar nouă minori care practică cerşetoria, iar aceştia sunt cunoscuţi şi monitorizaţi de către serviciile sociale.

În lunile anterioare au fost depistate familii provenite din alte judeţe care au sosit la Sighetu Marmaţiei pentru a practica cerşetoria.

Minorii pe care i-am întâlnit pe străzile sighetului întinzând mâna pentru a-i determina pe trecători să le dea ceva bănuţi ne-au declarat că nu au încotro dacă vor să supravieţuiască.

Cert este că mamele care îşi scot copii la cerşit o fac pentru bani, deşi unii copii nu recunosc acest lucru. Iar când rămân fără “obiectul muncii” îşi procură altul, adică mai fac un copil, care la rândul său va ajunge şi el pe străzi la cerşit. Şi apoi povestea se repetă: poliţia, protecţia copilului, etc.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.