Oaspeţi de seamă la Sighet

Oaspeţi de seamă la Sighet

 

 

În acest sfârşit de săptămână au sosit în judeţul Maramureş, în vizită oficială ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari ai Emiratelor Arabe Unite, Irakului şi cel al Macedoniei. Aceştia au poposit duminică şi în municipiul nostru pentru a vizita Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei dar şi pentru a întâlni oameni de afaceri locali.

Înalţii oficiali au sosit împreună cu soţiile lor, la invitaţia consilierului local Vasile Vlasin, care a explicat că a vrut să le prezintă diplomaţilor oportunităţile de afaceri din judeţ, dar, mai ales să favorizeze astfel atragerea unor investiţii importante în Maramureş.

Ajunşi joi seara în judeţ, cei trei distinşi oaspeţi au avut parte de trei zile intense, în care s-au întâlnit cu oficialităţile judeţului, care, printre altele, i-au îndemnat să trimită investitori din ţările din care provin, pentru dezvoltarea economică a judeţului.

Astfel, vineri, 18 martie, înalţii oficiali au vizitat numeroase companii din oraşul Baia Mare, şi împrejurimi, făcând totodată o trecere şi la Consiliul Judeţean Maramureş, dar şi la Primăria Baia Mare.

În a doua zi, cei trei ambasadori – Yacoub Yousif H. Alhosani, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Saeed Al-Shakarchi, ambasadorul Irakului şi Ljupco Arsovski, ambasadorul Republicii Macedonia s+au îndreptat spre Maramureşul Istoric. După ce au vizitat pârtiile de schi de la Şuior şi Cavnic, oficialităţile au ajuns la Borşa, unde, edilii au primit promisiuni din partea ambasadorilor că, proiecte precum pârtia olimpică, la care momentan se lucrează, vor fi amintite atât colegilor, cât şi oamenilor de afaceri din ţările lor. Ziua a continuat cu o scurtă vizită la Casa Memoriala din Moisei, în care horthyştii au asasinat 29 de patrioţi romani, seara încheindu-se cu popasul la mănăstirea Bârsană, unde delegaţia a înnoptat.

Duminică în jurul orei 10 înalţii oficiali au sosit în municipiul Sighetu Marmaţiei. La Primăria municipiului Eugenia Godja a făcut o prezentare istorică a “oraşului dintre ape”, capitală a Maramureşului de aproximativ 700 de ani, transmiţându-le ambasadorilor că îi mai aşteaptă nu doar ca şi turişti, ci şi că oameni de afaceri. Înalţii oficiali nu s-au lăsat aşteptaţi, promiţând că vor încuraja investitorii din ţările din care provin să vină în Maramureş. “Vrem să încurajăm sectorul privat să vină în regiunea voastră. O să aranjez o vizită a oamenilor de afaceri de aici să vină în regiunea noastră. România participa la o expoziţie, peste o lună, în Emirate, şi vă încurajez să vorbiţi la Ministerul Economiei pentru a vă prezenta şi distribui produsele acolo”, le-a transmis, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, oamenilor de afaceri prezenţi la primărie.

“Sunteţi oameni primitori”, “aveţi locuri minunate şi oferte atractive de afaceri, mai ales în construcţii şi turism”, “este păcat că lucrurile minunate pe care le-am văzut aici, mulţi dintre romani şi străini nu le ştiu”, a spus ambasadorul Irakului – Excelenţa Sa Mohammed Saeed Al-Shakarchi.

 “O mare parte din investiţiile făcute până acum în România de aceste ţări se vor îndrepta spre Maramureş asta pentru că cei trei ambasadori sunt convinşi că “, a declarat Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică din România, cel care a tradus discursurile în limbile engleză şi franceză.

Ljupco Arsovski, ambasadorul Macedoniei, a precizat că ţara sa este foarte mică, dar are mare încredere în potenţialul micilor comunităţi care pot juca un rol important în progresul unei ţări.

Dincolo de impresii, au fost lansate şi propuneri de colaborare. Se doreşte chiar înfiinţarea unei Agenţii de Dezvoltare în Baia Mare, coordonata de consilierul local Vasile Vlasin, care să faciliteze direct relaţii cât mai strânse şi de durată între partenerii din Maramureş şi din cele trei ţări.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.