VIDEO | România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00.

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în acest an, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, sâmbătă spre duminică. În penultimul weekend din această lună, ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.  Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

După un început de săptămână foarte rece, în zilele următoare vom avea parte de vreme ca de primăvară. În weekend, când România trece la ora de iarnă, temperaturile vor depăși 20 de grade Celsius. Mijlocul săptămânii aduce vreme mai caldă decât ar fi normal cu maxime de până la 25 de grade în regiunile sudice. Ploile vor lipsi și doar izolat vor fi condiții de ceața în zonele joase, pe văi și în depresiuni. Vântul va sufla în general slab cu intensificări la munte.

Vremea se va menține caldă și în zilele următoare, însă de vineri un nou val de precipitații va intra în țara noastră dinspre regiunile vestice.

Sâmbătă, ploile se vor extinde treptat în toată jumătatea de nord-vest a țării, iar duminică, ploi locale vor fi și în celelalte zone, astfel ca temperaturile vor pierde câteva grade.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.