REPORTAJUL ZILEI: Un preot din Maramureș a devenit tată pentru copiii din centrele de plasament

REPORTAJUL ZILEI: Un preot din Maramureș a devenit tată pentru copiii din centrele de plasament

 Un preot din Maramureș a ajuns să fie tată pentru mai mulți copii instituționalizați. 8 copii din centrele de plasament au crescut alături de ceilalți 3 ai preotului. Împreună cu preoteasa acesta și-a propus să le ofere copiilor ceea ce le lipsea cel mai mult: dragostea unei familii. E un gest nebunesc  să iei copiii de pe stradă și să îi pui la masă cu propriii copii, spune preotul, dar chiar și așa și-a asumat această responsabilitate.Cu zâmbetul blând pe față, preotul povestește cum a luat naștere acest proiect și cum a ajuns să fie tată pentru atâția copii.

 „Am fost tată pentru 14 copii, 3 naturali și încă 11 care au venit în familia noastră. Suntem implicați în proiecte sociale de aproape 20 de ani, faptul acesta se datorează profesiei, prin faptul că mai întâi de a fi preot am fost asistent medical și asistent social și mi s-a părut firesc să fie o continuitate în pastorație, în viața comunității jucând rolul liderului de opinie, al preotului, care trebuie să aducă prin mesajul de pace, de iubire și implicare, pentru că dacă rămânem doar la nivelul de ascultători ai cuvântului lui Dumnezeu și nu de împlinitori, este insuficient. Trebuie să facem încă un pas și bineînțeles că toate comunitățile sunt implicate, fac într-o anumită formă asistență socială fără a avea servicii acreditate de asistență socială, poartă de grijă unor astfel de cazuri”, a spus preotul Ioan Ardelean.
Prin activitatea sa preotul a dorit să arate că biserica este prezentă în mijlocul comunității și este receptivă la problemele pe care oamenii le au. Este un model pentru semenii lui, iar localnicii i-au luat exemplul și au dorit să se implice în activitățile propuse de preot.
 „Așteptările societății față de biserică sunt ca biserica să fie implicată în astfel de proiecte sociale. Mereu se replică de ce nu este prezentă biserica și cu un așezământ pentru copii sau pentru vârstnici și nu doar cu clădirile care sunt lăcașuri de cult, care de fapt sunt și școală, și spital și sunt și așezăminte în care se revarsă bunătatea lui Dumnezeu. Biserica este prezentă și am fost prezenți prin foarte multe proiecte iar această casă de tip familial prin care copiii care au venit la noi în familie este doar unul dintre proiecte”, a explicat preotul.
Un proiect de suflet care a adus în viața copiilor stabilitate și dragoste părintească și care nu se oprește aici. Cei mai mari dintre copiii care au fost crescuți de preotul Ioan Ardelean și de soția acestuia sunt acum la casele lor.
 „Aici în parohie gândim pe lângă proiectul care își are contuitatea în familia noastră lărgită cu acești copii, mai sunt rămași în momentul de față încă 5 din cei 11 care au venit. Parte dintre ei și-au întemeiat propriile lor familii, sunt independenți, am urmat pașii pe care îi face orice familie care e aproapae de copii, repet în măsura în care binele este dorit. Am cununat, așteptăm și nepoți de la copiii pe care i-am crescut și care acum au propriile lor familii”, a precizat Ioan Ardelean.
Sunt mai bine de 10 de când în casa preotului Ardelean copiii au o familie a lor. Preotul se îngrijește ca cei mici să învețe de mici diverse activități ca mai apoi să poată să se descurce singuri.
 „Este o zi ca oricare alta pentru o familie din satul maramureșean, o familie care altădată avea mai mulți copii, astăzi natalitatea este prăbușită și din această cauză satul este amenințat în existența lui. Avem toate activitățile, pregătirea pentru școală, activitățile gospodărești pentru că în felul acesta suntem organizați ca gospodărie rurală. Avem animale în gospodărie și e firesc să fie și copiii implicați pentru că ceea ce vrem să oferim este mediul unei familii, aici este deosebirea față de o instituție în care e poți să ai codiții materiale dar e posibil să fie desprins de realitatea vieții”, a adăugat preotul.
Ca să se descurce cu creșterea copiilor, preotul beneficiază și de o alocație de plasament dar are și un parteneriat cu Asociația Hope and Homes for Children de 18 ani cu sprijinul căreia a construit o casă de tip familial în satul Hoteni. Preotul mărturisește că în creșterea copiilor un rol important o are și gospodăria pe care o are în Desești și care le asigură hrana. De 4 ani preotul s-a mutat din satul Hoteni în Desești, iar primirea pe care i-au făcut-o localnicii l-au încurajat să ducă mai departe proiectele sociale.
 „Avem comunitatea alături de noi, care odată cu venirea noastră aici a înțeles să ne primească cu tot ceea ce suntem, cu familia lărgită și a acceptat să extindem acest imobil pentru a fi suficient acestor preocupări și mai mult decât atât, pentru a ne gândi în viitor și la alte proiecte, cum ar fi un centru social multifuncțional, care să aibă un serviciu de îngrijire la domiciliu, să aibă o cantină socială, un centru de zi pentru vârstnici, de asemenea avem ca și o continuitate a taberei internaționale de artă și solidaritate, avem gândită ca și o perspectivă de viitor, o școală voluntară de artă dar și o formă de terapie prin artă care să fie avută în vedere în cadrul relației de mentorat care s-a format între copiii noștri dar și copiii din întreaga țară”, a explicat preotul Ardelean.
În cele 12 ediții ale taberei internaționale de artă și solidaritate organizată de preot, copiii care au participat au realizat o serie de picturi. O parte dintre acestea se găsesc și acum în casa parohială de la Desești. Chiar dacă preotul întâmpină și multe dificultăți în creșterea copiilor, inima lui se umple de bucurie atunci când îl strigă tati popa. 
 „În chip natural crescând copiii în familie mi se adresează cu apelativul tati sau tati popa fără ca să le fie impus un anume fel de adresare. Sunt copii care au crescut de la vârsta de 1 an și care acum am 17-18 ani, care nu au cunoscut o altă familie dar dincolo de spectaculosul salvării unui copil pe care l-ai crescut, l-ai salvat, e o luptă, un sentiment al zădărniciei de foarte multe ori cu care ne luptăm, ne duce cu gândul la mitul lui Sisif, uriașul care își împinge bolovanul până în vârful muntelui și se rostogolește. E o îndrăzneală, e un gest aproape nebunesc să iei copii din stradă și să îi pui la masă cu tine, cu proprii tăi copii și să ai așteptări de la ei”, a mai spus Ioan Ardelean.
Preotul spune că aceste proiecte nu ar putea fi duse la bun sfârșit fără comunitate, iar în Desești oamenii și-au însușit aceste activități. Autoritățile locale au fost deschise la proiectele preotului și au ales să îl sprijine, mai ales că le vor fi de folos și localnicilor.
 „Exact în această locație dorim să dezvoltăm proiecte sociale și vreau să vă spun că aceste proiecte sunt rolul întregii comunități, toată lumea și-a adus aportul, începând de la preotul Ioan Sigartău și localnicii, dar cel care ține flacăra vie a întregului proiect este părintele Ioan Ardelean iar noi, primăria și consiliul local, nu putem sta deoparte la aceste acțiuni, dimpotrivă, trebuie să fim implicați și să fim activi în derularea acestor proiecte pentru că vizează o stare sănătoasă a comunității noastre”, a declarat Vasile Verdeș, viceprimar Desești.
În prezent preotul lucreaza la casa pe care vrea să o transforme în locuință socială.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.