Sute de mii de copii din toată țara nu au acces la tehnologia necesară continuării ciclului de învățământ de acasă. Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare, promit sprijin logistic în rezolvarea acestei situații. De la promisiuni, însă, până la rezolvarea concretă a situației e un drum lung. Problema a fost dezbătută și în ședința de Consiliu Județean. Câteva mii de copii din Maramureș așteaptă o rezolvare din partea autorităților pentru a avea acces la cursurile online.

O soluție s-ar putea să fie inițiativa președintelui PNL Maramureș, Ionel Bogdan.

”La inițiativa mea, colegii din Consiliul Județean Maramureș au depus un proiect de hotărâre prin care solicităm alocarea unui milion de lei din fondul de rezervă pentru achiziționarea de tablete, astfel încât toți elevii maramureșeni să poată participa la cursurile online. Conform datelor oficiale, 6700 de elevi din Maramureș nu pot participa în prezent la lecțiile online, deoarece nu au mijloacele tehnice necesare. În contextul în care școlile rămân închise până la toamnă, trebuie să facem toate eforturile pentru a asigura resursele necesare achiziționării de tablete pentru elevii din județul nostru. Am găsit și sursa de finanțare pentru acest proiect. Consiliul Județean Maramureș poate deconta din fonduri europene toate cheltuielile făcute până în prezent pentru protejarea sănătății populației, în contextul pandemiei de COVID-19, iar banii obținuți pot fi folosiți pentru a acoperi costurile cu tabletele elevilor. Sper ca toți consilierii județeni din Maramureș să se gândească în primul rând la interesele elevilor, nu la interesele lor politice, și să voteze acest proiect benefic pentru educația copiilor”, scrie Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș, pe pagina sa de facebook.

Președintele Consiliului Județean Maramureș spune însă că nu există fonduri pentru acest proiect dar și că numărul copiilor care nu au o tabletă sau un calculator este mult mai mare.

Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, promite găsirea unor sluții.

”Fiecare unitate de învățământ, prin director și profesori decide strategia proprie privind asigurarea conectării online.Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, oferă suport și este în căutare de soluții în ceea ce privește dotarea cadrelor didactice cu laptopuri, a elevilor, cu tablete, dar și găsirea de soluții pentru plata internetului, iar acolo unde nu există posibilitatea conectării la internet, se caută soluții alternative”, spune Antoaneta Bolchiș, purtător de cuvânt ISJ Maramureș.

Primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc, nu găsește însă nicio soluție pentru a sprijini contnuarea cursurilor online, dar nici revenirea elevilor la școală.

”Sunt mulți copii în această situație, din 365, vreo 200 nu au . NImeni nu ne sune de unde bani pentru așa ceva. Se vor întoarce la școală cei de clasa a VIII-a. M-a sunat doamna directoare și mi-a spus că au nevoie de 800 de măști pe sptămână. I-am zis, de unde bani? Iau din salarile profesorilor și dau pentru măști? Cum facem? Nu ne spune nimeni. De unde bani și pentru calculatoare? Toată lumea așteaptă de la primărie, eu nu mă opun legii, dar să ni se spună cum să facem”, spune Ioan Romaniuc, primarul comunei Rona de Sus.

Primarul municipiului Sighetu Marmației spune că deocamdată nu are o evidență a copiilor din oraș care nu au acces la tehnologia necesară participării la cursurile online însă dacă va fi nevoie Primăria se va implica pentru a-i ajuta și pe acești elevi.

Și primaul orașului Borșa, Ioan Sorin Timiș, contestă cifra înaintată de liderul PNL Maramureș, și spune că doar în Borșa sunt 4000 de copii care nu au acces la un calculator.

”Eu nu știu de unde au scos ei cifra aceasta, pentru că numai eu în Borșa aș avea nevoie de 4000 de calculatoare și terminale. Eu am în Borșa 5000 de copii la școală, dintre care 4000 nu au acces la un calculator. Eu sunt curios să știu cum i-au identificat pe acești copii din Borșa, ori dai la toată lumea, ori nu dai deloc. Trebuiau să aibă datele pe localități, prima dată. Oricum, învățământul ăsta online nu este legal, e numai să țină mintea caldă copiilor.Există undeva în legislație că poți să faci școală de la distanță? Așa am putea face tot timpul, școală online, și să nu mai cheltuim cu încălzirea școlilor. Pe mine, personal, nu m-a sunat nimeni să mă întrebe câți copii sunt fără calculatoare”, spune primarul orașului Borșa.

Sute de mii de elevi din România nu au acces la un calculator sau la o sursă de internet. În acest sens, Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare Județene caută să ofere soluții acolo unde instituțiile de învățământ întâmpină dificultăți.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.