REPORTAJUL ZILEI: Povestea celor doi pacienți vindecați de COVID-19 la Spitalul Municipal Sighet

Mai bine de trei săptămâni au stat internați la secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Sighet, doi pacienți infectați cu coronavirus. Este vorba despre doi bărbați din comuna Săpânța, un bătrân de 71 de ani și fiul acestuia, în vârstă de 31 de ani. În data de 4 mai, cei doi bărbați, au fost declarați vindecați după trei săptămâni de îngrijiri medicale și internare în condiții de maximă siguranță. Cei doi au fost externați în cursul zilei luni, după ce două probe consecutive au avut rezultat negativ.

Experiența a fost una de neuitat, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale care s-au îngrijit de starea acestora.

Medicul infecționist Erika Șofron povestește care a fost evoluția stării de sănătate a celor doi pacienți, pe parcursul internării, dar și care a fost starea de spirit a cadrelor medicale, în timpul acestei experiențe.

”În primul rând, a fost o muncă comună cu cei de la Compartimentul Primiri Urgențe Sighet. De acolo pornim. Faptul că echipa de acolo a identificat pacientul care prezenta riscul de îmbolnăvire. Cazul pornește de la echipa care a fost bine antrenată la CPU, medici, asistente, infirmieri, Acolo s-au adresat prima dată pacienții. Ei au ridicat această suspiciune și ne-au solicitat consultul. Lucrurile au mers în acest caz, foarte bine. Pacientul vârstnic a fost internat la noi. Acesta a manifestat o formă medie spre severă a infecției, cu o insuficiență respiratorie, După ce s-a efectuat ancheta epidemiologică și s-a dovedit a fi infectat cu coronavirus, DSP-ul a recomandat autoizolarea aparținătorilor. Între timp nu a mai fost identificat niciun apropiat ca fiind purtător de coronavirus, cu excepția fiului, care a fost identificat ulterior pozitiv. Evoluția lor a fost însă foarte bună. Li s-a aplicat schema de tratament aplicată și în China, SUA, Franța, Italia, Germania, dar și la noi în țară, cu Kaletra și Plaquienil. Dar aceste medicamente s-au dovedit a avea și foarte multe efecte adverse,  care nu sunt ușor de tolerat de către pacienți. Și simptomatice. Dar, până la urmă, vorbim despre imunitatea fiecărei persoane în parte. Faptul că aceste persoane au avut o imunitate mai mult decât satisfăcătoare, având în vedere că la 71 de ani, pacientul avea o patologie respiratorie cunoscută anterior, și o  patologie cardiacă importantă,  evoluția a fost foarte bună, incredibil de bună”, povestește Erika Șofron , medic infecționit la secția Boli Infecțioase Spitalul Municipal Sighet.

Succesul este rezultatul unei munci în echipă, a celor de la CPU Sighet și a cadrelor medicale de la Secția Boli Infecțioase, Ileana Mihalca și Erika Șofron, alături de echipa de asistenți medicali și infirmieri.

Suntem încântați de rezultate, suntem încântați de echipa pe care o avem, de felul în care am reușit să gestionăm situația, și de sprijinul conducerii pe care o avem. Până la urmă a fost esențial că am avut la dispoziție echipamentul necesar, având în vedere toate discuțiile cadrelor medicale din țară care lucrează în condiții improprii, noi nu am putut să ne plângem de acest lucru Și astrele s-au aliniat bine, și lucrurile au mers bine și suntem încântați”, spune medicul infecționist.

Cât de greu a fost să gestioneze acest caz, fără a se infecta cu noul virus? La această întrebare, medicul Erika Șofron răspunde că nu a fost deloc o misiune ușoară.

”Ar fi o minciună să spun că nu a foat greu. A fost greu pentru că ne-am confruntat cu o problemă pe care nu știam cum trebuie să o gestionăm, o problemă despre care nu am avut informații suficiente, o problemă despre care literatura medicală nu a putut să ne lămurească foarte mult și despre care literatura medicală are în continuare informații controversate legate și de tratamente și de atitudinea terapeutică. Nemaitrecând printr-o pandemie de genul acesta, totul a fost o noutate, am învățat din mers, am făcut simulări anterior apariției acestor cazuri, când deja știam despre această pandemie și am început să ne pregătim. Dar nimic din ceea ce pregătești tu, printr-un scenariu imaginar, nu se compară ulterior cu ceea ce se întâmplă în realitate. Nu a fost ușor și ne bucurăm că ne-am descurcat onorabil”, spune Erika Șofron.

Pacienții au fost foarte fericiți la momentul externării.

”Starea lor a fost una foarte bună. Mai ales că în ultima săptămână ei s-au simțit deja foarte bine. Nu au mai avut nevoie nici de oxigen, nici de medicație asociată și era greu să le explicăm că probele pe care noi le recoltam în dinamică erau încă pozitive. Până nu am obținut două probe negative consecutive, nu am putut să-i eliberăm și asta a fost foarte greu de suportat pentru niște persoane care locuiesc la țară, au parte de aer, de natură și s-au trezit închiși într-un salon aproape o lună de zile, în care nu aveau alt contact decât ,de trei ori pe zi, cu noi”, povestește Erika Șofron.

Contextul deznodământului favorabil în cazul celor doi pacienți ține și de faptul că au fost singurii pacienți infectați cu Covid-19, internați în acest interval de timp în secția de Boli Infecțioase de la Sighet.

”Faptul că nu au fost mulți pacienți, a fost un avantaj pentru noi. Am putut astfel să le acordăm acestor pacienți o atenție sporită, am putut să monitorizăm în dinamică fiecare manifestare, fiecare simptom. Având mai puțini pacienți, cu siguranță pentru noi a fost mult mai ușor decât pentru medicii din centrele universitare sau din spitalele mari unde sunt mult mai muți pacienți. În cazul în care tu reușești să te dedici fizic acestor cazuri, șansele să-ți scape simptome sau alte aspecte importante, sunt mult mai mici și acest lucru a fost un avantaj pentru noi. Fiind un oraș mic, cu puține cazuri, a fost un avantaj pentru noi. Dar pe de altă parte, neavând experiență, așteptai cu sufletul la gură a doua zi, să vezi cum se simte pacientul. Nu știai dacă faci bine, dacă nu faci bine. Era atât de nou totul, încât nu știam dacă să ne bucurăm sau nu. Mulți colegi se plângeau de evoluții ondulante ale pacienților, ba se simțeau bine, ba starea lor se degrada de mai multe ori pe zi. Trăiam și noi cu străile astea. Ne bucuram că sunt mai bine, dar trăiam cu spaima că se vor degrada în dinamică”, spune Erika.

Cei doi medici, Ileana Mihalca și Erika Șofron au primit felicitări din partea primarului Horia Scubli care le-a și gratulat cu două buchete de flori.

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.