REPORTAJUL ZILEI: ”Fotografia – document etnografic”, un demers artistic special

REPORTAJUL ZILEI: ”Fotografia – document etnografic”, un demers artistic special

 În municipiul Baia Mare a avut loc recent vernisajul expoziţiei „Fotografia – document etnografic”, eveniment ajuns în acest an la ediţia a XIII-a. În cadrul vernisajului a fost lansată și cartea „Povestea lânii”, de Szabó Tamás. Expoziţia este organizată în cadrul concursului naţional anual „Fotografia – document etnografic”, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, şi a fost adusă la Baia Mare în cadrul parteneriatului cu instituţia similară din Maramureş.

Anual, din 2014, un fotograf străin cunoscut este invitat să expună în cadrul unei secțiuni internaționale. Anul acesta, German Mesa Jaramillo-Medelin, din Columbia, a expus fotografii care surprind detalii din viața pescarilor din țara sa. La ediția din acest an a concursului național au participat aproximativ 40 de fotografi din întreaga țară, care au trimis instantanee din domeniul etnografic. 
”Am venit din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, centru care din 2004 încoace organizează un concurs național de fotografie etnografică numit ”Fotografia – document etnografic”. Primul oraș în care noi am poposit când am început să plimbăm expoziția prin țară a fost Baia Mare și am păstrat această tradiție. În fiecare an, Baia Mare este prima noastră oprire după care urmează și alte orașe, dar aici avem prieteni de la centrul omolog care sunt deschiși cu această fotografie etnografică și care ne primesc cu drag. Este un concurs național. În cadrul concursului există două secțiuni: secțiunea de fotografie alb-negru și fotografie color. Fotografiile sunt selectate de un juriu de specialitate format din fotografi din Cluj și apoi există și o secțiune specială digitală care în fiecare an are altă temă. În acest an, tema a fost fereastra”, spune consultantul artistic de la CJCPCT Cluj, Consuela Bendea. 
Maramureșul rămâne o importantă sursă de inspirație în preocupările artiștilor fotografi, chiar dacă ei nu sunt maramureșeni. 
”Se pare că Maramureșul păstrează, cu toate schimbările prin care știm cu toții că trece, schimbări care de multe ori vin chiar din interior, dar păstrează încă zone mai puțin accesibile cu elemente de arhitectură rurală și obiceiuri care au cam dispărut în alte zone și cred că acesta este lucrul pentru care mulți dintre fotografi vin în continuare în Maramureș. Aici există, de exemplu, și tabere de fotografie etnografică, una dintre ele organizate chiar de colegul nostru de la Maramureș, Felix Săteanu. Într-adevăr, sunt multe dintre instantanee pe care nu le găsești în alte sate, mai ales în satele de lângă marile orașe. Și atunci rămâne încă pentru câțiva ani, nu foarte mulți, o zonă care atrage pentru că dacă te îndepărtezi de la drumul principal mai poți să găsești încă multe elemente de cultură tradițională”, susține Consuela Bendea. 
Reprezentanții celor două centre vorbesc despre cât este de importantă imortalizarea fiecărui moment, pentru că, un popor este definit, de cele mai multe ori, de cultura sa. 
”Ceea ce rămâne este doar cultura. Și sperăm noi că încet, încet și lucrurile pe care le facem noi aici, colegii noștri la Cluj sau în alte părți, vor reuși să adauge acel mic fragment la un puzzle uriaș al unei comunități umane axate pe spirit”, susține directorul CJCPCT Maramureș, Ștefan Mariș. 
”Maestrul Szabo Tamas spunea că este foarte important să imortalizăm fiecare moment, pentru că acum este prezent, dar în clipa următoare devine deja trecut. Așadar este foarte important să ne ocupăm de acest aspect și să imortalizăm tot ceea ce putem surprinde plăcut în ceea ce privește sfera tradiționalului, a fotografiei document etnografic”, a adăugat Maria marinela Istici, managerul CJCPCT Cluj. 
Expoziția ”Fotografia – document etnografic” va mai fi vernisată în Târgu-Jiu și Craiova. În Baia Mare, expoziţia va putea fi vizitată la Salonul Artelor până în 24 februarie, conform programului bibliotecii.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.