VIDEO | Recomandări în caz de furtuni

În ultima perioadă, județul Maramureș a fost afectat în mod repetat de fenomene meteo deosebite, soldate cu pagube în mai multe localități. Comportamentul personal, în astfel de situații, poate să ducă la evitarea unor tragedii, motiv pentru care Serviciul Public Salvamont Maramureș vine cu o serie de recomandări pentru persoanele care sunt surprinse de furtuni.

În cazul declansării unei furtuni, descărcările electrice constituie probabil cea mai mare amenințare, însă câteva măsuri de precauție ne pot ajuta să minimizăm acest pericol. Nu este recomandată ghemuirea pe pământ, ci adăpostirea în cel mai scurt timp, în cea mai apropiată clădire sau în autovehicul. De asemenea, trebuie evitată deținerea obiectelor metalice, umbrelă, undiță, unelte agricole, întrucât acestea sunt conductoare de energie electrică și pot pune în pericol viața. Din aceleași considerente, la fel de periculoasă este și utilizarea telefoanelor mobile în timpul furtunii. Potrivit specialiștilor, riscurile la care ne expunem atunci când utilizăm telefoanele mobile în exterior, pe timp de furtună, sunt foarte mari și constituie o amenințare chiar la adresa sănătății publice. Un alt sfat pe timp de furtună este să ne îndepărtăm de apă și în niciun caz să înotăm. Activități precum pescuitul, înotul sau ieșitul cu cortul, pe timp de furtună, pot pune în pericol viața.

Persoanele surprinse de furtună trebuie să se îndepărteze de ape, garduri, șine de tren, cabluri, țevi sau conducte. Totodată se va evita adăpostirea sub copaci. Bicicliștilor le este recomandat să abandoneze bicicleta și să se îndepărteze cât mai mult de ea. Corpul uman nu stochează energia din descărcarea electrică și, prin urmare, acordarea primului ajutor victimelor lovite de fulger nu prezintă niciun risc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.