VIDEO | ”Povești cu Zaharaska”- un proiect de suflet al actriței sighetene, Lavinia Pop Coman

A absolvit Facultatea de Teatru, secția Actorie, dar mai tarziu și-a descoperit pasiunea pentru păpuși și acum le combină, fiind actor-păpușar în București. Sigheteanca Lavinia Pop Coman a creat propriile modele de păpuși și a dat viață unui proiect de suflet, ”Povești cu Zaharaska”, prin care și-a propus sa aducă bucurie și cel mai important lucru, să stârnească creativitatea și imaginația copiilor.

Povestea a început în urmă cu doi ani și jumătate, când Lavinia a participat la un curs în Siberia susținut de maestrul păpușar, Vladimir Zakharov, cel care a inventat un sistem unic de construire și de mânuire a păpușilor. Asta după ce Lavinia l-a descoperit pe maestru într-o vizionare pe youtube.

”Am aflat ulterior că face cursuri cu studenții care doresc să învețe acest sistem de mânuire a păpușilor. A avut studenți din toată lumea. Am lucrat și eu cu el o lună de zile și am învățat să fac această păpușă, și astfel s-a născut Zaharaska”, mărturisește Lavinia Pop Coman.

 Lavinia a participat ulterior la nenumărate festivaluri de teatru de păpuși de stradă, în Italia, Bremen și Portugalia. În luna februarie a avut loc premiera spectacolul ”Zaharaska”la ”Unteatru”, în București. Acuma poveștile apar doar online, se joacă online și pe pagina oficială a teatrului independent, ” Unteatru”.

Împreună cu actrița Ana Crăciun Lambru, Lavinia joacă și în spectacolul ”Iepurele Alb”, la Teatrul de Artă, iar de curând a fost și în Turcia, în Izmir, la un festival de teatru de păpuși.  Lavinia e actor colaborator la Teatrul Bulandra, la ”Unteatru”, la ”Teatrul de Artă”și la ”Opera comică pentru copii”, din București. Perioada de izolare la domiciliu, i-a permis însă Laviniei să lucreze intens la proiectul ei de suflet, ”Povești cu Zaharaska”.

”Mi-am dorit, așa cum eu am primit acest dar, să dau și eu mai departe, să împart aceste povești pe youtube la care să aibă acces cât mai mulți copii. Și asta se și întâmplă. Îmi doresc să realizez și tutoriale despre cum să realizezi singur acasă, o păpușă în zece minute. Primul tutorial va fi despre ”păpușa eșarfă”. Asta îmi doresc să le deschid copiilor această oprtunitate, să fie cât mai creativi, să-și dea seama ce pot face cu atât de puține resurse. ”Fă rai, din ce ai”, ăsta e crezul meu și asta încerc să fac acum”, spune Lavinia.

Pentru ”Poveștile cu Zaharaska”, Lavinia interpretează poezii sau texte de proză scurtă, basme specifice vârstei copilăriei.  Aceste ”Povești cu Zaharaska”se regăsesc pe pagina de facebook cu același nume, dar copiii pot să se aboneze și la canalul de youtube http://www.youtube.com/c/PovesticuZaharaska, pentru a accesa gratuit poveștile cu îndrăgita păpușă

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.