Pestă porcină africană confirmată pe un fond de vânătoare de la Cicârlău

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare la Cicârlău. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară pentru a dispune măsuri.

Măsurile aplicate în planul aprobat prevăd: inventarierea porcilor domestici din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice prin păduri; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș.

”Zona infectată a fost delimitată pe o rază de opt kilometri și cuprinde fonduri de vânătoare de pe raza localităților Cicârlău, Băița, Săbișa, Săsar, Ardusat și fonduri de vânătoare din județul Satu Mare. De asemenea, în zona afectată sunt incluse localitățile Nistru, Băița, Cicârlău, Ilba, Handalul Ilbei, Bușag, Tăuții Măgherăuș, Ulmoasa, Bârgău, Merișor, dar și localități din județul Satu Mare. Zona tampon, delimitată pe o rază de cinci kilometri include fonduri de vânătoare de pe raza localităților Cicârlău, Băița, Săbișa, Săsar, Ardusat, Valea Neagră, respectiv județul Satu Mare”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuit, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate. Vânătoarea organizată în zonele afectate și în afara lor se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat și cu alte categorii de personal.

Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș, dar și de către medicii veterinari. Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare.

Foto: arhiva

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.