VIDEO | Pacienții cu probleme de sănătate grave se vor putea trata gratuit la clinici private

Românii care au probleme grave de sănătate se vor putea trata și la clinici private, fără să plătească nimic, dacă sunt asigurați în sistemul public. Asta după ce Guvernul a aprobat marți seară, prin Ordonanță de Urgență, o modificare la Legea Sănătății, prin care spitalele private vor primi bani din fondurile publice, pentru a trata bolnavii cu accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte afecțiuni acute grave.

Reprezentanții pacienților spun că accesul la servicii medicale private, fără plată, ar fi benefic și îl cer de ani de zile.

„Prin ordonanță dăm dreptul cetățeanului să-și aleagă orice unitate spitalicească care să-i furnizeze serviciile de sănătate din cadrul programelor de sănătate, nu se hotărască baronii și baroneții că numai ei au dreptul să deruleze programele din sănătate. Mai mult decât atât, am introdus interdicția de a li se cere bani suplimentari celor care sunt în programele de sănătate, inclusiv în spitalele publice”, a explicat premierul demis Ludovic Orban.

Ordonanţa adoptată permite ca spitalele private care au pregătirea şi aparatură necesare să se poată înscrie în programele finanţate direct de minister pentru aşa numitele Acţiuni Prioritare, adică intervenţie imediată pentru pacienţi cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, arsuri grave sau care sunt la terapie intensivă. Banii pentru tratamente şi medicamente vor fi daţi de minister.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.