O statuie protectoare a Maicii Domnului a reuşit să scape Sighetu Marmaţiei de o epidemie de ciumă

O statuie protectoare a Maicii Domnului a reuşit să scape Sighetu Marmaţiei de o epidemie de ciumă

    Marea majoritate nu stiam ca orasul nostru are o statuie protectoare. Este vorba despre statuia Maicii Domnului care se afla in acest moment in Cimitirul Catolic. Aceasta a fost ridicata intre anii 1730 si 1760 in semn de recunostinta Divinitatii, care a reusit sa scape orasul nostru de epidemia de ciuma din acea perioada.
    In istoria judetului nostru sunt atestate mai multe perioade de epidemie de ciuma. In 1580 , intre 1708-1711 „Ciuma cea Mare, in anii 1742, 1774, si 1786 perioada numita „Ciuma cea mica”. Atunci se presupune ca boala a ucis peste 10.000 de oameni, asta insemnand aproximativ un sfert din populatia judetului. Ciuma a lovit puternic si localitatile din jurul municipiului nostru, ucigand sute de persoane. Terorizati de ideea mortii iminente, sighetenii credinciosi din acea perioada au inceput sa se roage si au promis ca daca vor fi ocoliti de boala, vor ridica o statuie imensa, in semn de recunostinta fata de Bunul Dumnezeu. Rugaciunea a dat roade si orasul nostru a fost ocolit de marea epidemie. Biserica Catolica s-a tinut de cuvant si a ridicat o statuie inalta de 12 m, care a fost asezata in centrul municipiului, locul in care se afla astazi parcul din fata Cinematografului Mara. Statuia a fost venerata de mii de sigheteni care o considerau protectoarea orasului. Asta pana in anul 1940, cand regimul comunist a daramat statuia si a mutat-o in locul in care se afla astazi, si anume Cimitirul Catolic. De-a lungul timpului s-a degradat insa foarte mult. In Cimitirul Catolic credinciosii pot admira astazi, doar bustul Maicii Domnului.
Sighetenii care au vazut imagini cu statuia Maicii Domnului inaltandu-se impunator in centrul municipiului considera ca aceasta ar trebui mutata din cimitir si pusa din nou la loc de cinste. Batranii spun cu regret ca lucrurile ce odata aveau valoare, acum zac in uitare, iar oamenii nu mai cred in Dumnezeu asa cum credeau alta data.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.