Mare horă, mare s-a încins în curtea ColegiuluI Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, de lăsatu’ secului

Mare horă, mare s-a încins în curtea ColegiuluI Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, de lăsatu secului. În organizarea Asociației ”Rădăcinilor Străbune”, în parteneriat cu Prefectura Maramureș, cu Clubul Green Impact și Asociația Misericordia a Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, s-au veselit peste o sută de oameni în ritmuri de ceteră și zongoră.

”Haideți cu mic cu mare, la joc de lăsare”a fost proiectul care a reunit în curtea Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”un număr mare de elevi, cadre didactice, parteneri. Evenimentul a avut la bază ideea de a promova tradițiile și obiceiurile legate de lăsarea secului.

”Am dorit să marcăm intrarea în postul Crăciunului. După cum se știe, este o tradiție în udețul Maramureș, de lăsare, dacă suntem dispuși să facem un mic joc.Mulți dintre elevii noștri sunt de la țară și au fost obișnuiți de mici cu aceste tradiții”, a spus Claudiu Chindriș, directorul Colegiului Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”.

~Acest proiect face parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de Măriuca Verdeș și Asociația ”Rădăcinilor străbune”, de a introduce folclorulca opțional în școli. Este un proiect demarat în urmă cu doi ani care începe să dea roade, de la zi, la zi, și aceasta se datorează în principal profesorilor implicați în acest proiect. Avem deja implementat în școli folclorul ca opțional în toate cele patru Țări ale Maramureșului. Evenimentul organizat de lăsarea secului ne reamintește să nu uităm de tradiții, să nu uităm de obiceiuri, să nu uităm că folclorul nu însemnaă doar joc și voie bună, înseamnă să ne cunoaștem geografia locului, istoria locului, oamenii, tot ceea ce ține de identitatea noastră culturală”, a precizat prefectul, Vasile Moldovan.

”Alături de Asociația ”Rădăcinilor străbune”, noi mai avem în școală și un Club Green Impact, care se ocupă de investigarea valorilor naturale și culturale a eco-destinației Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, și astfel reușim să împletim valorile naturale, cu cele culturale pe care ni le prezintă Măriuca Verdeș”, spune Dorina Grigor, director adjunct Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”.

”Copiii trebuie să fie mândri de ei, de identitatea lor, de portul lor. Le mulțumesc mult celor din dreapta Tisei care au venit în număr mare alături de noi, care cu eforturi mari reușesc să-și facă rost de portul tradițional pe care-l poartă și rămânem recunoscători tuturor celor care au reușit azi să fie alături de noi”, a spus și Măriuca Verdeș.

După alocuțiunile organizatorilor s-a încins o horă mare, la care au luat parte zeci de elevi, profesori și invitați.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.