Mâncarea „proaspătă” cancerigenă

Mâncarea „proaspătă” cancerigenă

 Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din România sunt iradiate. Controversata procedură se aplică pentru menţinerea aspectului "proaspăt" al produselor. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, că, în România, iradierea alimentelor nu este în regulă şi a cerut Protecţiei Consumatorului verificarea etichetelor

 Iradierea alimentelor este agreată în UE, dar sub control strict şi cu etichetare corespunzătoare. Iradierea este o tehnologie folosită cu succes, de peste 30 de ani, de producătorii şi distribuitorii din industria alimentară din peste 40 de ţări, pentru a păstra prospeţimea produselor perisabile. Tehnologia este, însă, deosebit de controversată. Recent Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, că, în România, iradierea alimentelor nu este în regulă şi a cerut Protecţiei Consumatorului verificarea etichetelor. Ministrul Agriculturii susţine că cere "de mai mult timp" Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să se implice mai activ în verificarea respectării etichetării corespunzătoare a alimentelor: "Dacă un aliment este iradiat sau tratat cu etilenă, acest lucru ar fi normal să fie trecut pe etichetă, pentru corecta informare a consumatorilor", mai spune Tabără.

La nivelul Mm potrivit relatărilor Oliviei Ardelen directorul Comisariatului pentru protecţia consumatorilor MM, nu au fost găsite nereguli. Până în prezent, nu s-a dovedit ştiinţific o legătură directă între consumul de alimente iradiate şi apariţia unor forme de cancer. Însă, numeroase studii de specialitate au evidenţiat riscuri şi dezavantaje potenţiale asociate iradierii alimentelor, precum apariţia radicalilor liberi (a căror implicare în declanşarea cancerului este dovedită), apariţia unor tulburări metabolice sau chiar malformaţii genetice, generate de avitaminoze.

Tot ministrul agriculturii vine şi ne linişteşte susţinând că nu e cazul să ne alarmăm excesiv "Pot fi diverse tipuri de iradieri, cum e cea termică, practicată în industria laptelui, de pildă şi care este inofensivă. În orice caz, consumând un aliment iradiat, omul nu este iradiat", a declarat Valeriu Tabără, pentru un cotidian.

Prof dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) şi o autoritate recunoscută în domeniul sănătăţii alimentare susţine "Există o mare dezbatere, în prezent, în privinţa extinderii posibilităţii de iradiere şi la alte alimente. Eu unul, susţin că procedura ar trebui cu totul eliminată. Prin iradiere, alimentul respectiv este omorât.

Chiar dacă îşi păstrează mult timp prospeţimea, este o aparenţă, fiindcă, în realitate, noi consumăm o conservă ale cărei proprietăţi iniţiale au dispărut. Prin iradiere alimentele respective nu devin radioactive, dar se generează coloane de ionizare, care distrug vitaminele şi alte elemente din compoziţia alimentelor. În plus, se generează radicali liberi despre care se ştie că au efect cancerigen". Directorul Institutului de Cercetări Alimentare ICA arată că toate alimentele iradiate de pe piaţa românească sunt de import: "Din fericire, noi nu deţinem această tehnologie, aşa că alimentele româneşti sigur nu sunt iradiate".

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.