Război pentru averile bisericești

Război pentru averile bisericești

În Săpânţa, conflictul dintre bisericile ortodoxă şi greco-catolica este departe de a se fi stins. Mărul discordiei îl reprezintă cele 100 de hectare de pământ ce aparţin bisericilor. Dacă greco-catolic îi vor fi împroprietăriţi în defavoarea ortodocşilor, scandalul va degenera iar oamenii o să ajungă să îşi dea în cap cu sacurile susţine primarul Ioan Turda.

Parohia greco – catolică din Săpânţa a solicitat 30 de hectare de pădure. Hotărârea era pe punctul de a fi votată când primarul comunei, Ioan Turda, a cerut amânarea ei. Suprafaţă a fost validata în anul 2002, numai că între timp au apărut mai multe litigii legate de acest subiect. Acţiunea Bisericii ortodoxe a fost declarată perimata, însă în anul 2009 ortodocşii au mai deschis un proces.

Motiv pentru care, primarul Turda a cerut amânarea validării până la pronunţarea sentinţei. Potrivit ultimului recensământ în Săpânţa sunt aproximativ 3.000 de credincioşi ortodocşi, adică 90% din totalul gospodarilor comunei, în jur de 250 de adventişti şi circa 29 de persoane care frecventează biserica greoco-catolica. Ioan Turda susţine că averea bisercii nu poate fi revendicata în integralitate de greco-catolici, deoarece trebuie să se ţină în primul rând cont de numărul de credincioşi care predomina în comună dar şi de considerentele istorice.

Primarul comunei Săpânţa a fost chemat la Consiliul Naţional al Discriminării Religioase fiind acuzat de discriminare. Sapantenii nu se afla la primul incident de acest gen, un scandal interconfesional asemănător a avut loc şi în urmă cu doi ani, legat de biserica din incinta Cimitirului Vesel din Săpânţa. Ştirea incidentului a ajuns până la Bucureşti la preşedintele ţării dar a trecut şi graniţele României.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.