VIDEO | În această zi, creștinii ortodocși de pretudindeni sărbătoresc Izvorul Tămăduirii

În această zi, creștinii ortodocși de pretudindeni sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Astfel, există anumite tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu sfințenie pentru a ne feri de boli.

Izvorul Tămăduirii este trecut în Calendarul Ortodox în vinerea din Săptămâna Luminată, adică prima zi de vineri care urmează după Paşti.

Această sărbătoare sfântă amintește de vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă pe acesta să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Mai apoi, în locul respectiv, împăratul Leon a ridicat o biserică care a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”.

Conform tradițiilor și obiceiurilor din popor, în această zi erau sfințite fântânile pentru ca acestea să nu sece în perioadele fără ploi. Totodată, credința populară spune că oricine lucra în această zi era lovit de o boală iremediabilă.

De asemenea, o altă tradiție este legată de femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă. Cele care îl recuperau după slujba de vineri puteau folosi vasul respectiv pentru a se spăla de diferite necazuri.

În unele zone ale țării, tinerii adolescenţi fac în această zi legământul juvenil. Conform obiceiului respectiv, acest lucru nu necesita martori și putea fi făcut în casă, cât și în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

Coform datelor furnizate de Centrul Culturii Tradiționale Maramureș, în prima vineri după Paști, la Desești se sărbătorește Paștele marhălor, al animalelor.

Femeile culeg buruieni, le pun în coșarcă, lângă fărină, sare, o lumânare, un colac și le duc la biserică, unde preotul face slujbă și le sfințeștele, așa cum a sfințit păștile. Și sare se duce. La biserică merg numa femei și copii. Și stau pe lângă traiste sau coșerci, în cerc, în fața bisericii, ca la Paști.

„După slujbă, femeile se duc acasă și dau la animale câte o bucățică de colac, frunze și flori sfințite. Când se dau, se zâce: Să dai lapte mult, să fii sănătoasă, să ne hrănești pă tăți.

Colacul se pune la grindă și când se betejește oaerece animal, să mestecă cu fărină sau tărâță și i se dă să mănânce. Obiceiu aista îi din moși-strămoși rămas”, din Calendarul popular, autori Pamfil și Maria Bilțiu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.