Furtună in următoarele ore

Furtună in următoarele ore

Institutia Prefectului a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologica care vizeaza producerea de fenomene meteorologice periculoase imediate in zona delimitata a localitatilor Borsa, Moisei, Viseu de Jos, Ruscova si Bistra. In avertizarea cod galben se mentioneaza ca la nivelul acestor unitati administrativ-teritoriale, se vor semnala averse care pot depasi 25 l/mp, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si grindina de dimesiuni mici si medii. Avertizarea este valabila pana la ora 16.00. Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta din localitatile mentionate si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fost informati si membri grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii. La deplasarea in afara locuintelor, populatia este necesar sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol.
Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vant si produce daune acestora. Se sugereaza conducatorilor de autovehicule sa nu le lase nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule. In cazul afectarii de vantul puternic al unor stalpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt indemnati sa nu atinga acesti stalpi sau firele cazute la pamant. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vant sau de precipitatiile sub forma de aversa.Turistilor aflati pe traseele montane din judet li se indica sa isi anunte prezenta jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte, in aceasta perioada, la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata. Nu se recomanda camparea corturilor in apropierea podurilor, podetelor sau a unor vai din zonele de deal si de munte. Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenand material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. in acest context, este de evitat lasarea autovehiculelor pe podetele aferente, din fata gospodariilor si anexelor proprii.
Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.