Festivalul "Am fost ş-om fi !" – un adevărat reper al valorilor, care depăşesc graniţele ţării

Festivalul "Am fost ş-om fi !" – un adevărat reper al valorilor, care depăşesc graniţele ţării

Relansat  după 5 ani de întrerupere , Festivalul „Am fost ş-om fi”, a reunit anul acesta grupuri folclorice din 12 judeţe ale ţării, dar şi din Ucraina.Organizat la Sighetu Marmaţiei, oraş cu valenţe multiculturale, evenimentul se subordonează armonios ideii de Unitate în Diversitate, ceea ce-l transformă într-un adevărat reper al valorilor, care depăşesc graniţele ţării.
În organizarea Clubului Copiilor Sighet alături de Ministerul Educatiei şi Inspectoratul Şcolar,  festivalul ajuns la a treisprezecea ediţie, a reunit peste 800 de copii din ţară, de la diverse Palate ale Copiilor, dar şi formaţii aparţinând şcolilor din Maramureş.
Festivalul a debutat sâmbătă, la ora 10:00, la Sala Tranzit a Primăriei Sighetu Marmaţiei. Au marcat deschiderea festivalului oficialităţi, organizatori, parteneri si consilieri locali.   Au rostit cuvinte mari, cuvinte de apreciere si de recunostinta pentru eforturile depuse pentru relansarea acestui festival, de traditie, d-na primar Eugenia Godja, Prof. Dr. Ioan Iuga, Ministrul Secretar de stat în Cultură Vasile Timiş, şi inspectorul şcolar Dumitru Ignat.  D-na primar Eugenia Godja incadreaza evenimentul cultural intr-o sfera care promovează potenţialul turistic al oraşului, dincolo de graniţele ţării
Privit din perspectiva perpetuării valorilor tradiţionale, dar şi ca obiectiv turistic, festivalul poate căpăta valenţe chiar şi de brand cultural.
Tot in cadrul evenimentului a avut loc Simpozionul National de Folclor, cu sectiuni pentru elevi si profesori sub deviza “Rolul folclorului in dezvoltarea personalitatii elevului”, urmat de vernisajul expozitiei de pictura si concursul ” Datini si obiceiuri-forme si culori”.
Spectacolul concurs de cantece si dansuri populare romanesti a debutat sambata de la ora 14:00, cand la Sala Viorel Costin din municipiu, cele 12 formatii concurente au sustinut recitaluri de cantece si jocuri specifice fiecarei zone.
Duminică, 8 mai, incepand cu ora 12.30, în zona centrală a Sighetului a avut loc parada portului popular, urmată de spectacolul de gală in cadrul caruia au fost desemnati castigatorii.Premiul pentru autenticitatea repertoriului a fost acordat Ansamblului folcloric de copii si tineret Florile Bihorului de la Palatul copiilor se Elevilor Oradea si Ansamblului folcloric Barcăul de la Clubul Copiilor Şimleul Silvaniei. Premiul pentru autenticitatea dansurilor populare a fost acordat ansamblurilor folclorice Zărandul de la Palatul Copiilor Arad si Izvoraşul de la Clubul Copiilor Podu Ilioeiei. La categoria Ansambluri folclorice au fost premiati copiii ansamblurilor Muguraşul de la Brăila si cei de la P       alatul Copiilor Deva. La categoria Dansuri populare au fost desemnati castigatori Căluşarii Slatinei si copiii de la Rapsodia Prahovei, Ploieşti. Orchestra Mugurelul a fost desemnata cea mai buna orchestra si taraf popular. La obiceiuri populare a castigat Ansamblul Mugurelul din Sighetul Marmatiei alaturi de Clubul Copiilor din Targu Lapus. Premiul Gheorghe Petrovai pentru coreografie a fodt inmanat coordonatorului Ansamblului folcloric Muguraşul din Brăila, Vasile Valentin Lipan, lui Ilie Brăişleanu coreograf al Ansamblului Căluşarii Slatinei, lui Gavril Neagă de la ansamblul Barcăul si coreografului Vasile Peri de la ansamblul Zărandul din Arad. Premiul Viorel Costin a revenit solistei vocale Boţoni Diana de la Clubul Copiilor Bălan. Premiul Gheorghe Covaci Cioată a fost desemnat Tarafului Slatina, iar premiul special al juriului pentru merite in pregatirea formatiilor artistice a fost inmanat prof. Marcel Dupu, dirijorul orchestrei Mugurelul din Dorohoi si prof. Maian Băbuţ de lka Clubul Copiilor Sighetu Marmatiei.Prin activităţile propuse în cadrul festivalului organizatorii si-au propus sa promoveze tradiţiile şi obiceiurile româneşti cu ajutorul tinerilor, contribuind astfel la păstrarea lor, dar mai ales la reînvierea unor tradiţii şi obiceiuri folclorice.
Numărul mare de participanţi, în jur de  800 de persoane ii fac pe organizatori să spere ca acest festival va intra in categoria evenimentelor cu traditie la Sighetu Marmaţiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.