Donatori de sânge tot mai puțini în Maramureș

Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș are nevoie de stocuri de sânge. Slicitările au crescut în ultima perioadă, iar numărul donatorilor a scăzut.

Chiar dacă e permisă în această perioadă deplasarea pentru a dona sânge, numărul donatorilor a scăzut considerabil la nivelul județului Maramreș.

Cerere pentru sânge există în fiecare zi de la unitățile medicale din județ.

”În ultima perioadă, numărul persoanelor care se prezintă la nnetrul de Transfuzie Sanguină Maramureș este redus, probabil din caza contextului epidemioloigc, deși deplasarea în scopul donării de sânge este permisă.Sperăm că după data de 15 mai, numărul donatorilor va mai crește, având în vedere și că spitalele își vor relua actvitatea, nu doar aceea de a trata urgențele și va fi nevoie de sânge”,precizează Daniela veber, director CTS Maramureș.

.Consiliul Județean Maramureș a dat spre folosință Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș un ecipament medical de plasmafareză, care va fi folosit pentru a recolta plasmă de la pacienții cu covid-19, vindecați.

”Urmează să primim 100 de kituri compatibile cu ecupamentul Aurora plasmafarezic. Plasma recoltată va fi distribuită la cerere spitalelor care tratează pacienți infetați cu coronavirus, și care au secție de ATI avizată de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Plasma covalescentă se va aplica doar pacienților infectați cu Covid-19, cu vârstă de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu adminsitrarea”, spune Daniela Veber.

în acest sens, Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș își va contacta pacienții confirmați cu Covid-19 și vindecați, pentru a-i programa la donare de plasmă. Procedura durează în jur de 45 de minute, iar pacienții care doresc să doneze sânge pot să contacteze Centrul de Transfuzie pentru o programare în acest sens.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.