Consiliul Județean Maramureș, partener în organizarea celei de-a II-a ediții a Festivalului ”Duminica la Glod”

Duminică, 22 septembrie 2019, a avut loc cea de a II-a ediție a festivalului de tradiții culturale ”Duminica la Glod”. Evenimentul a fost organizat de primăria și Consiliul Local Strâmtura și Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Asociația Culturală ”Petreușii”.

În calitate de gazdă a evenimentului, primarul comunei Strâmtura, Viorel Pașca a mulțumit Consiliului Județean Maramureș și președintelui Gabriel-Valer Zetea pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment, precum și pentru susținerea proiectelor inițiate de Primăria și Consiliul Local Strâmtura. Au mai luat cuvântul primarii comunelor Oncești, Botiza și Bârsana care au propus realizarea unor proiecte comune pentru dezvoltarea turistică a zonei, deoarece Glodul este satul natal al fraților Petreuș, poate cei mai apreciați ambasadori ai cântecului popular maramureșean de mai bine de jumătate de secol.

Prezent la eveniment, senatorul Liviu Marian Pop a felicitat Primăria și Consiliul Local Strâmtura pentru proiectele de infrastructura realizate: ”De fiecare dată când mă întorc acasă, constat cu bucurie că pas cu pas schimbăm în bine fața Maramureșului.”. Parlamentarul maramureșean i-a asigurat pe glodeni atât de sprijinul său personal cât și de cel al Guvernului României pentru toate proiectele de dezvoltare a zonei.

Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de consilierii județeni Liliana Moga și Ioan Sas, care au transmis mesajul președintelui Gabriel-Valer Zetea: ”Când mă gândesc la Glod, mă gândesc la satul fraților Petreuș care au făcut cunoscute cântecele, portul și tradițiile Maramureșului în toată lumea. Sunt întotdeauna aproape de administrația locală din comuna Strâmtura și voi sprijini toate proiectele de dezvoltare turistică, care pun în valoare unicitatea și identitatea culturală a județului nostru”. Reprezentanții administrației județene au arătat că Glodul este cunoscut și pentru peisajele sale pitorești, desprinse parcă din grădina raiului, precum și pentru meșterii populari care, din dragoste pentru tradiție, fac din costumul popular o adevărată artă vestimentară, deoarece toate piese sunt țesute la război și cusute manual. Iar biserica de lemn ”Sfântul Nicolae”, monument istoric de secol XVIII, este și ea o emblemă a locului.

Invitați să încânte publicul printr-un regal folcloric de neuitat au fost: Ștefan și Andrei Petreuș, Ioan Sas, Felix Galan Marinel Petreuș și Ghiță Pârja, Petrică Mureșan, Soții Nemeș, Ileana Matus, Pui de Moroșan și Grupul Moroșanca, Ion, Ionuc și Andreea Ivanciuc, Ana Ilca Mureșan, Angelica Timiș Lungu, Adriana Irimeș, Voichița Nemeș și Ansamblul Coconii Izei din Strâmtura.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.