Două octogenare – victime ale hoților

Poliția municipiului Baia Mare a fost sesizată sâmbătă despre două furturi din locuință, comise în dauna a două vârstnice.

Prima victimă, o femeie în vârstă de 84 de ani, a reclamat faptul că doi bărbați necunoscuți au pătruns în locuinţa sa, profitând de faptul că ușa de acces în locuinţă era întredeschisă. Fiind surprinși de proprietară, aceștia au cerut un pahar cu apă și au profitat de neatenția femeii pentru a ura de pe o masă din bucătărie o cutie care conținea mai multe bijuterii. Valoarea prejudiciului cauzat este de 1.500 lei. Femeia a reținut câteva semnalmente ale autorilor iar polițiștii au demarat investigațiile.

A doua victimă este o femeie de 89 de ani. În  casa acesteia a pătruns o femeie necunoscută cu un bol de fructe, pe care i le-a oferit în dar. Apoi necunoscuta a scos o bancnotă de 500 de lei, solicitându-i bătrânei să i-o schimbe și să-și rețină 200 de lei, pe care, la fel, dorește să i-i ofere în dar. Bătrâna a refuzat banii iar necunoscuta a părăsit locuința. Bănuind ceva suspect, proprietara și-a verificat locul în care își păstra economiile și și-a scos geanta cu banii pe masă. În acel moment a surprins în holul locuinței o altă necunoscută, care i-a cerut o farfurie pentru a-i aduce friptură. Cea de-a doua femeie a scăpat farfuria pe podea, şi în timp ce reclamanta s-a aplecat pentru a culege cioburile, necunoscuta i-a furat din geanta aflată pe masă suma de 3.000 lei și un lănțișor din aur.

În ambele cazuri polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt și pentru identificarea autorilor.

În ansamblul populației, persoanele vârstnice reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce privește victimizarea infracțională. Principalele infracțiuni și probleme de siguranță cu care se confruntă persoanele vârstnice sunt de natură economică. O serie de factori, precum asigurarea inadecvată și neadaptată a locuinței, obiceiul de a păstra bijuterii și sume mari de bani în casă, vulnerabilitatea cauzată de slăbirea simțurilor fizice, dar și singurătatea, contribuie la creșterea victimizării persoanelor vârstnice în locuință sau în apropierea acesteia – atrag atenția polițiștii.

Consecințele în cazul furturilor şi a altor infracţiuni care vizează bunurile (spre exemplu înșelăciunile) sunt, în cazul vârstnicilor, mai grave. Vârstnicii trec mult mai greu peste o situație de victimizare, se izolează și mai mult iar supărarea pentru prejudiciul financiar suferit îşi poate pune amprenta asupra stării de sănătate deja precară din cauza vârstei.

Oamenii legii le recomandă cetățenilor care au în familie sau în cercul de cunoștințe/vecini persoane vârstnice, să-și rezerve câteva minute din timp pentru a sta de vorbă cu aceștia, pentru a-i informa despre potențialele pericole în ceea ce privește siguranța lor și a bunurilor pe care aceștia le dețin.

Modurile de operare “ÎMPRIETENIREA sau “BUNĂ ZIUA” reprezintă principalele metode prin care infractorii se apropie de persoanele vârstnice, le distrag atenția sau le șantajează emoţional, în scopul pătrunderii în locuință și sustragerii bunurilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.