La Centrul Cultural Sighetu Marmației a fost lansată cartea „Folclor muzical din Petrova Maramureșului”a profesorului Gheorghe Pop

Deși duminică, la prânz, un număr mare de sigheteni și petroveni au ținut să fie prezenți la prezentarea culegerii „Folclor muzical din Petrova Maramureșului” a profesorului Gheorghe Pop. La eveniment a fost prezent primarul municipiului, domnul Horia Scubli care a vorbit despre activitatea profesorului, omului de cultură Gheorghe Pop, felicitându-l pentru întreaga activitate. 

Discursul profesoruluiGheorghe Pop s-a transformat într-o adevărată lecție de folclor și istorie a culturii din Maramureșul voievodal.

Cei doi moderatori, prof.dr. Ioan Dorel Todea și prof.dr. Ion Petrovai au subliniat valoarea cărții și au vorbit despre rolul avut de profesorul, etnomuzicologul, dirijorul Gheorghe Pop în viața cultural artistică a orașului.

Gheorghe Pop a dirijat între anii 1971-1984 Orchestra semisimfonică a Casei de Cultură și a Sindicatelor din Învățământ, formație de mai multe ori laureată a unor concursuri naționale, în anul 1972 a înființat împreună cu prof. Gheorghe Petrovai, Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Sighetu Marmației, care a obținut titlul de laureat de cinci ori la Festivalul „Cântarea României”, de trei ori la Festivalul „Scoica de Aur” de la Constanța și a participat la Festivalul „Bucuriile Europei” din Iugoslavia, Serbia, Belgrad, în anul 1974 și în Ungaria în 1976. În perioada 1972-1987 a făcut parte din taraful Ansamblului Folcloric „Mara” al Casei de Cultură din Sighetu Marmației, participând la numeroase festivaluri în țară și în Europa. A condus orchestra timp de opt ani, a îmbogățit repertoriul acesteia cu melodii populare culese din zona folclorică a Maramureșului, a contribuit la obținerea a numeroase premii.

Din anul 1990 este dirijorul Corului mixt al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului „din Sighetu Marmației. Gheorghe Pop a înființat și dirijat primul grup coral al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, prezentând pe parcursul a opt ani concerte pe plan local și județean.

Pe parcursul anilor, prof. Gheorghe Pop a participat ca organizator, dirijor la spectacolele prezentate cu ocazia Zilei Naționale a României, Festivalul datinilor de iarnă, Zilele Culturii sighetene, sărbători și aniversări locale etc.

Etnomuzicologul Gheorghe Pop a publicat lucrările: „Folclor muzical din Țara Maramureșului” (1982), volum premiat de Academia Română pentru autenticitate; „Sculați,sculați, boieri mari” (în colaborare cu Pamfil Bilțiu), 1996, cu peste 120 de melodii transcrise pe note, predominând colindele; „180 de Colinde din ţara Maramureşului” colecţie proprie prelucrată la două şi patru voci – toate locale şi originale, pentru cor mixt de amatori; „ 140 de Pricesne şi cântări duhovniceşti” – colecţie pentru cor mixt – multe piese se află în repertoriul coral; „Folclor muzical din Maramureş”- colecţie de 619 melodii; „Folclor muzical din Petrova Maramureșului”, este autorul unor lucrări care sunt în manuscris.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.