CĂLINEȘTI: Întâlnirea partenerilor din cadrul proiectului ”Școala Rădăcinilor Străbune” la Școala Gimnazială ”Vasile Berci”

CĂLINEȘTI: Întâlnirea partenerilor din cadrul proiectului ”Școala Rădăcinilor Străbune” la Școala Gimnazială ”Vasile Berci”

Proiectul pentru studierea folclorului ca materie opțională în școli a fost inițiat, în anul 2012 de către artista Măriuca Verdeș, la școala din Călinești. 

După înființarea Asociației culturale ”Călineștenii Țării Maramureșului” și a ”Școlii Rădăcinilor Străbune” proiectul de introducere a opționalului de foclor în școli a fost promovat la nivel județean și susținut de către autoritățile administrației publioe județene și locale, mediul academic, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, culte religioase, dar și de către alte servicii publice deconcentrate, muzee, etc. Măriuca Verdeș a precizat referitor la proiect despre gândul de unire și adevăr pe care îl adresează generației tinere pentru a-și aminti de rădăcinile străbune. În prezent, se studiază ca materia opțională folclorul la școlile gimnaziale din Călinești și Băița de Sub Codru.
Este o onoare ca în anul Centenarului Marii Uniri să punem bazele ”Școlii Rădăcinilor Străbune”, aici la Călinești, prin încheierea unui protocol prin care transmitem un semnal din nordul țării că odată cu studierea folclorului în școli suntem alături de comunitățile locale, că suntem mai aproape de satul maramureșean, că dorim să păstrăm autenticitatea și valorile tradiționale maramureșene”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
În cadrul evenimentului elevii de la Școala Gimnazială ”Vasile Berci” din Călinești au prezentat momente culturale și artistice, dar și portul de tradițional din zona Mara-Cosău. De asemenea, pentru anul școlar de învățământ 2019-2020, Direcția Județeană pentru Cultură are în pregătire un manual de identitate culturală a Maramureșului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.